Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från Pärt till pop på Popcorn

Annons
Från estnisk konstmusik till en av popmusikens verkliga storsäljare. Både Arvo Pärt och George Michael får plats i årets upplaga av musikfilmsfestivalen Popcorn.


Under tre dagar med start på fredag visas ett 30-tal filmer på Södra teatern i Stockholm. I årets Popcornprogram finns en film om isländsk popmusik, en konsertupptagning från Kate Bushs enda turné, musikvideomästaren Anton Corbijns samlade verk, den första dokumentären om Jeff Buckley, en djupdykning i hiphopkonsten att freestyla, och mycket mer. George Michael och Arvo Pärt är inte de enda udda fåglarna - här finns också plats för Polarprisvinnarna Robert Moog och Karlheinz Stockhausen. Största snackisen är dock "No direction home", Martin Scorseses fyra timmar långa dokumentär om Bob Dylan som hade världspremiär för en månad sedan.

Annika Forsberg är reporter på P3-programmet "Musikjournalen" och en av de sex personer som varit med och valt ut årets festivalfilmer.

- Jag tror att man får ut mer av att se två, tre filmer på Popcorn än att se en film på vanlig biograf. Man kommer så nära människorna i de här filmerna. Nästan alla tycker om dokumentärer, man bara väljer sitt område. Vissa tycker det är jättekul med dokumentärer om USA och George W Bush, andra tycker om dokumentärer om hur man bygger stora broar. Det här är precis samma sak, förutom att det handlar om musik. Och musik är på allvar också.

Vad är receptet på en bra musikfilm?

- Som vilken film som helst så tror jag att den måste innehålla en historia. Jag går hellre på konsert än ser en konsertfilm - det krävs något slags historia, ett kitt som knyter ihop det.

Måste man gilla musiken som spelas för att uppskatta filmen?

- Är filmen tillräckligt bra eller snygg eller rolig så kan man köpa musiken utifrån det. Som till exempel "Spinal Tap" - de låtarna är absolut inga jättehits men när man ser filmen sitter man och tycker "bra låtar, det här skulle funka på radion". (PM)


Tre tips från Annika Forsberg:

+ "Greetings from Beartown"

"Filmen handlar om Menlo Park, ett i stort sett okänt band. De blev inbjudna att åka till Ryssland och gjorde en film om det. Jag kände inte till dem och visste inte hur musiken var men historien var så snyggt berättad att jag blev jättenyfiken på Menlo Park."

+ "George Michael: A different story"

"Det är så roligt att vi visar en film med en artist som anses mycket bredare än till exempel Jeff Buckley eller Arvo Pärt. Så stora artister vet man egentligen inte så mycket om. Det är spännande att se hur hans liv ser ut och vad han har för syn på musik."

+ "Rolling like a stone"

"1965 spelade Rolling Stones i Malmö och efterfesten filmades med en amatörkamera - man ser att Jagger, Jones och Richards är där. Dokumentärfilmarna har letat upp några av dem som var där och frågat "vad hände sen?", "hur gick det med erat band?", "blev det något mellan dig och Brian Jones?". Den visar inte bara på att det var en cool fest utan handlar också om när man ska släppa sina drömmar, om besvikelser i livet. Så den är lite, lite tragisk men väldigt, väldigt fin."

---

Fakta/Popcorn

Den första Popcornfestivalen arrangerades 1997. I år äger den rum mellan den 9 och den 11 oktober. Filmerna visas på tre dukar, en på Södra teaterns stora scen och två på Kägelbanan. I samband med festivalen arrangeras klubbar och konserter i lokalerna.

Mer läsning

Annons