Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från sex till sorg

Det är elva år sedan sist, men nu jobbar Bernard Butler och Brett Anderson ihop igen. Deras nya grupp heter The Tears och släpper sitt första album i juni.
Snart spelar de på Hultsfredsfestivalen.

Annons
I början av 90-talet var Bernard Butler och Brett Anderson radarparet i indiepopbandet Suede. Över ett decennium senare är de på besök i Stockholm i sin nya skepnad, The Tears. Med sig har de debutalbumet Here come The Tears och en kommande Hultsfredsspelning.
Vi ville bara göra en bra skiva. Det är den officiella förklaringen. Eller, det är sanningen faktiskt. Vi har alltid känt att vi kunde göra det och att vi inte gjorde tillräckligt mycket av det senast vi jobbade ihop. Det kändes rätt, säger Bernard Butler om återföreningen.
I Suede var gitarristen Bernard Butler och sångaren Brett Anderson ett riktigt dream team till låtskrivarduo. Butlers gitarrslingor och Andersons texter resulterade i oförglömliga låtar som Animal Nitrate, Metal mickey och The drowners. Men strax innan de släppte sitt andra album Dog man star, hoppade Bernard Butler av bandet på grund av oenigheter, medan Brett Anderson fortsatte med Suede.
I dag är båda noga med att påpeka att The Tears inte är ett återförenat Suede och att bandet från förr är ett synnerligen avslutat kapitel. Det gör de utan att frågan ens kommer upp. Det märks att de redan pratat åtskilligt om saken och att de är hjärtligt trötta på det. Kanske är det därför de har svårt att jämföra sitt nuvarande arbete med det som en gång var.
Det är svårt för oss definiera vad som är annorlunda, det handlar bara om tid. En annan miljö, en annan livsstil, sådana saker. Det är bara så självklart annorlunda, lika självklart som att mitt liv såg annorlunda ut när jag var fjorton jämfört med när jag var tre år. Det här är samma sak, säger Bernard Butler.
De första trevande stegen mot att jobba ihop igen tog duon kort efter att Suede meddelat att de gått skilda vägar på hösten 2003. I The Tears spelar förutom Butler och Anderson, kompmusikerna Mako Sakamoto på trummor, Will Foster på keyboards och Nathan Fisher på bas. Som The Tears tycker Butler och Anderson att de arbetar bättre ihop och förstår varandra bättre än vad de gjorde förr.
Jag njuter mycket mer av hur vi jobbar tillsammans i dag. Jag känner mig mer fokuserad och jag vet vad jag vill ha ut av det. Jag känner mig märkligt mycket hungrigare i dag än vad jag gjorde då, säger Brett Anderson.
Soundmässigt är det dock svårt att komma ifrån likheterna mellan The Tears första album Here come The Tears och det som en gång var Suede. Det handlar om storslagna poplåtar där Butlers melodiska gitarrslingor bär fram Brett Andersons texter.
Det är fortfarande under utveckling. Det är vårt första album och mycket av det har handlat om hur roligt det är att skriva låtar ihop igen. Jag har en känsla av att det kommer att gå mot ett mer emotionellt djup, säger Brett Anderson.
Suede handlade om sex och tragedi. The Tears handlar om sorgsenhet, säger Brett.
Redan nu har duon några färdigskrivna låtar och embryon till låtar till sitt kommande album. Men först är det dags för bandets första festivalspelning i Hultsfred. Enligt Brett Anderson lär publiken kunna vänta sig ett mer nedtonat scenframträdande. Å andra sidan beskriver han deras hittills 15 spelningar som mycket intensiva.
Det är väldigt viktigt att själv tycka att det känns spännande att spela. Vi försöker alltid att presentera så mycket nytt material som möjligt på scenen. För om man själv verkligen går i gång på det kan man liksom tappa bort sig själv. Man måste försöka skapa en sorts hypnos. (PM)

Bernard Butler och Brett Anderson har återförenats i nya gruppen The Tears. Den 6 juni släpper de sitt första album Here come The Tears. I sommar spelar de på festivalerna i Hultsfred och Roskilde.
Foto: Nick Wilson

Mer läsning

Annons