Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fransk naturfilmfestival satte byn på världskartan

/

En lokal festival för franska filmer om fåglar drogs igång 1984 i byn Ménigoute.
Sen växte intresset. Rejält.
När den 21:a naturfilmfestivalen nyligen hölls kom närmare 30 000 besökare och bevakningen från fransk massmedia var intensiv.

Annons
En festival för franska filmer om fåglar var den blygsamma starten på det som drogs igång 1984 i byn Ménigoute några mil sydväst om Poitiers. Initiativtagare var Dominique Brouard, en tjänsteman som jobbade med utvecklingsfrågor i regionen och privat en passionerad fågelskådare och cineast.
För en månad sedan hölls festivalen för 21:a året i rad, som vanligt med en intensiv bevakning från en stor del av de franska massmedierna och närmare 30 000 besökare under ses dagar. Det hela har utvecklats till en internationell filmfestival för alla typer av naturfilmer. Brouard hade själv valt ut de 40 bästa av de 120 filmer som skickats in. De tävlande kom från fjorton olika länder, bland annat Sverige, och slogs om sju priser på mellan 15 000 kr och 40 000 kr.
Ménigoute har bara 900 invånare så hela regionen dammsugs på övernattningsrum, bilar att transportera folk i och de 250 frivilliga som krävs för att ta emot anstormningen varje år.
Tusentals personer tittar sen på film från morgon till kväll, men det ordnas också konferenser om olika djur, debatter om diverse miljöhot, berättarhörna, utställningar och utflykter i området eller ner till kusten.
Idag är festivalen en verksamhet som sysselsätter tre personer på ett kansli året runt och som dessutom har gett ett tiotal andra nya jobb och en helt ny framtidstro i avfolkningsbygden.
Succén med festivalen har bland annat lett till att man i samarbete med universitetet i Poitiers har startat Europas enda högskolekurs för naturfilmare. De första 15 eleverna har just gått ut och nya lokaler håller just på att byggas.
Trakten har hittat sin identitet, säger Dominique Brouard, som är stolt över festivalen men allra stoltast över den nya utbildningen. Han vet att film kan bidra till att öka miljömedvetenheten, och det är syftet med alltihop.
Festivalen har också blivit något av ett Mekka för alla sorters miljöintresserade och varje år leder evenemanget till 200-300 referat i tidningar, TV mm. Borgmästaren André Dulait är också senator och veterinär och har fått ägna en del tid åt fågelinfluensan. Men inte ens den tror han kan hota denna Festival international du film ornitologique, som blivit en institution och nu bl.a. stöds av departementet, en rad kommuner och stora företag . Han skiner som en sol där han rör sig i folkvimlet.
Vi kan bilda skola för hur små orter kan vända en utveckling, säger han.

Text och bild: Björn Jerkert

Mer läsning

Annons