Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fransk paranoia gör succé i USA

Annons
Amerikansk 70-talsfilm görs om i fransk version och blir en exportsuccé - i USA. Låter det som ett omöjligt scenario? Den franske regissören Jacques Audiard har i så fall lyckats med det omöjliga. Hans "Mitt hjärtas förlorade slag" är den mest sedda icke-engelskspråkiga filmen i USA i år.


- Man köper ofta upp filmrättigheter från Europa i USA, men tvärtom är inte så vanligt. Det är en intressant utveckling, konstaterar Jacques Audiard ödmjukt.

70-talsfilmen "Paranoia" av James Toback hade länge varit en av Jacques Audiards favoritfilmer, eftersom den tillhör en epok som var tätt förknippad med hans egen studietid. Han mindes den som en vild film som på ett brutalt sätt skildrade verkligheten. Så när Audiards producent föreslog honom att han skulle göra en fransk remake på den amerikanska filmen tvekade han inte en sekund.

- Jag hade inte sett filmen på mer än 20 år, men det fanns teman i den som var så viktiga för mig att jag enkelt kunde plocka fram dem. Framför allt var jag fascinerad av frågan om arv och möjligheten att förändra sitt liv. Man kan se berättelsen som en bildningsroman, följa hur en person växer.

"Mitt hjärtas förlorade slag" följer den unge Tom som är förutbestämd att följa i sin hårdföre fars fotspår och ta över hans verksamhet som fastighetsägare och förvaltare. Med skumraskmetoder utvidgar han sitt lilla imperium, utan att tveka inför att använda brutalt våld om så krävs. Men ett slumpmässigt möte med en musikagent förändrar Toms liv - han börjar plötsligt tro att han kan skapa sig en framtid som konsertpianist. När drömmarna krockar med hans vardag dras allting till sin spets.

Romain Duris, som är en av Frankrikes hetaste skådespelare, spelar huvudrollen i filmen. Han har nominerats till priset för bäste manlige skådespelare på European Film Awards för sitt sätt att gestalta den nervige och explosive Tom.

- Jag tackade ja till filmen eftersom jag länge har velat jobba med Jacques Audiard. Det finns inte så många regissörer som han i Frankrike, med en egen kreativ vilja. Men jag fattade inte från början att filmen skulle bli så viktig för mig, säger han.

Hur menar du då?

- När jag ser filmen i dag fungerar jag som en vanlig åskådare. Jag blir oerhört rörd av den väg som Tom väljer att gå. Jag blir alltid berörd av människor som väljer väg i livet, som ändrar sina liv. När jag ser filmen vill jag inte att det ska hända honom något ont, jag vill att han ska lyckas med det han gör.

Jacques Audiard menar att det finns en viktig beröringspunkt mellan Romain Duris och den roll han spelar i "Mitt hjärtas förlorade slag". Duris slog igenom i Frankrike för tio år sedan som en mycket ung och lovande skådespelare, nu är han i 30-årsåldern och står inför en brytpunkt i karriären.

- Romain är en skådespelare som passar in i scenariot. Han rör sig nu från en punkt till en annan i sitt liv och i sin karriär. Han går från det yngre stadiet till att bli en mer mogen man, konstaterar han.

"Mitt hjärtas förlorade slag" är på inga sätt en trogen kopia av "Paranoia". Jacques Audiard har tagit sig ganska stora friheter vad gäller originalberättelsen och ändrat där han har tyckt att det passar. Miljön har till exempel ganska litet att göra med 1970-talets amerikanska gangstervärld, mer fokus ligger på förhållandet mellan Tom och hans pappa och slutet, där Tom i originalfilmen skjuter ihjäl sin fars mördare, är ett helt annat.

- Jag kände ingen närhet till de italienska gangsterkvarteren i "Paranoia". Man måste föra över berättelsen till en miljö som ligger närmare en själv. Och jag var tvungen att kunna tro på personerna. Det måste vara mer realistiskt och relationerna mellan människorna måste kännas verkliga för mig, säger Jacques Audiard.

Jag har hört att James Toback själv var nöjd med det mesta i din film, men inte med att du hade ändrat slutet. Var det besvärligt för dig?

- Han har sett filmen och vi har träffats, men vi pratade nog aldrig om slutet. Jag tycker personligen att det är för lätt att döda på film, man tar fram en revolver, det säger "pang" och allt är slut. Jag ville skapa psykologisk spänning kring temat och inte ta den enkla utvägen. Originalslutet tycker jag är slött.

Romain Duris är nöjd med att Jacques Audiard har förhållit sig så fritt till förlagan. Det gjorde att pressen på honom minskade.

- Det är inte så att jag vill sitta och göra reklam för vår film, men jag har ju rätt till en åsikt, säger han och ler. Tobacks film är inte alls lika sammanhängande som Audiards. "Mitt hjärtas förlorade slag" är mycket klar och tydlig och mer realistisk. Jag kunde vara väldigt avslappnad i den här rollen eftersom jag visste att jag inte skulle göra en ren kopia.

Samtidigt innebar filminspelningen en stor nervpress för Romain Duris. Dels skulle han på ett trovärdigt sätt kunna gestalta en aspirerande konsertpianists vedermödor vid pianot, dels skulle han skildra den febriga och aggressiva tillvaro som Tom lever i.

- Energin i filmen var viktig för mig. Allt var väldigt intensivt, jag kunde inte ens överge den där stämningen på kvällar och helger. Det är jättebra för rollen, men samtidigt kan det vara väldigt tröttande och rent av farligt för mig, säger han.

Tidigare i år tävlade "Mitt hjärtas förlorade slag" om Guldbjörnen på filmfestivalen i Berlin. Där blev filmen utan pris, men nu har Romain Duris en ny, personlig chans när European Film Awards håller sin gala i Berlin den 3 december. Det europeiska filmpriset är dock inget som vare sig Duris eller Jacques Audiard verkar ha särskilt god kännedom om .

- Jag har fått höra att jag är nominerad, men jag har inte en aning om vad det är för pris, säger Romain Duris och Jacques Audiard instämmer:

- European Film Awards har jag inte hört talas om, vad är det? Är det filmen eller Romain som har nominerats? Tja, jag vet inte vad det är för pris, men självklart är jag nöjd med att han blir uppmärksammad.

"Mitt hjärtas förlorade slag" visas i avdelningen "Open zone" på Stockholms filmfestival. Den får svensk biopremiär den 13 januari. (PM)

Mer läsning

Annons