Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Franz Ferdinand ökar takten

/

Annons
De har en makalös hajp att leva upp till. Franz Ferdinand kom från ingenstans med sitt debutalbum, men slutade på över tre miljoner sålda skivor. Med uppföljaren You could have it so much better handlar allt om att bevisa att succén inte var en tillfällighet.

Men det är inget som vi tänkte på när vi gjorde den nya plattan, försäkrar basisten Bob Hardy. I första hand ville vi göra något som vi själva kunde vara lyckliga med, och det här är mycket bättre än debuten. Så i det avseendet har vi redan vunnit.
Uppföljaren bär den lätt kaxiga titeln You could have it so much better, och släpptes förra veckan - arton månader efter förstlingsverket såg dagens ljus. Tack vare att de ligger på ett litet skivbolag behöver Franz Ferdinand inte anpassa sig till bolagsstrategier och marknadsplaner.
Vi vill göra som man gjorde på 60- och 70-talet, då man gjorde en eller två plattor om året. Det är trist att hålla på i evigheter. Släpp skivan bara, och gå vidare, säger Bob Hardy, som är på pr-turné med resten av bandet i USA.
Bandet ser You could have it so much better som intensivare och mer varierad än debuten. De rockigare spåren är rockigare, de mörka låtarna är mörkare och balladerna mer renodlade. Alla idéer har helt enkelt tagits några steg längre.
Ja, den här plattan är definitivt mindre cool än den förra. Texterna är känslosammare och soundet är inte lika torrt. Redan efter att ha spelat in en vecka visste vi hur det skulle låta. Det var väldigt avslappnat. Vi hyrde ett hus på landet och hängde, drack vin och spelade plattor för varandra.
Tore Johansson som producerade debuten byttes ut den här gången. I stället kallades Rich Costey, mannen bakom Muse och Bloc Party in.
Tore är en otroligt cool kille med ett härligt sinne för humor. Vi gillar verkligen hans popkänsla, men vi var ute efter ett annat sound den här gången. Vi ville inte upprepa oss. Därför blev det Rich i stället.
Bryr ni er om vad folk ska tycka om er uppföljare?
Visst, självklart gör vi det. Eftersom vi är så nöjda själva är vi spända på vad folk tycker, och så här långt har reaktionerna varit ganska positiva. Sedan är det klart att somliga fans kommer att dumpa oss nu när vi blivit kända. Det är en naturlig reaktion från dem som vill ha oss för sig själva, antar jag.
Känner er som popstjärnor nu?
Ja, ibland när vi spelar på stora festivaler eller uppträder på Top of the pops tänker vi \"det här är helt sanslöst\", men det är inget vi snöar in på eller lever för dygnet runt.
Trots framgångarna vill bandet helst tona ner deras betydelse. Visst har livet förändrats, men bara på det ytliga planet. För övrigt är det mesta sig likt. De grundläggande värderingarna har inte förändrats. Alla inblandade kan fortfarande uppskatta samma saker som tidigare.
Vi är inga destruktiva personligheter. Sedan är det klart att vi har precis lika kul när vi festar som vilka andra vanliga människor som helst. Men det betyder inte att vi sätter på groupies. Det var inte därför vi startade bandet.
Vad är den största missuppfattningen om er?
Kanske att en del människor fått intrycket att vi är överintellektuella. De tror att vi jämt sitter och snackar om konst och konstfilm. Men vi är precis lika intresserade av stora Hollywoodfilmer som av dadaism. Det finns ingen anledning att begränsa sig. (PM)

Franz Ferdinand behövde arton månader på sig att följa upp sin succédebut - och då hann man med att erövra publiken både i Europa och i USA. I framtiden vill frontmannen Alex Kapranos och resten av bandet göra musik i ännu snabbare takt.
Foto: Joe Dilworth/Playground

Franz Ferdinands hit Take me out tog mycket riktigt bandet ut i världen. Nu är frågan om det blir bättre än så. Den frågan ska nya albumet You could have it so much better besvara.
Foto: Joe Dilworth/Playground

Franz Ferdinand.
Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Mer läsning

Annons