Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredagskommentar

Annons
Hur svårt kan det vara?


Vi människor är ganska fantastiska.
Åtminstone kan vi inte låta bli att tycka det själva.

Vi är en högt utvecklad ras med samhällen, snabbmatskedjor, dokusåpor och mobiltelefoner. Herregud - vi har ju till och med andra raser som husdjur! Vi är deras chefer! Dessutom utbildar vi oss i fina, organiserade skolor och tycker att vi ligger absolut högst i näringskedjan. Om djuren bara vore intelligenta nog så skulle de nog tillbe oss. Finns det något liv i universum lär de nog underkasta sig vår enorma visdom.

Så långt är allt väl. Att vi därutöver kan bota (och utrota, se bara på pesten! Är det någon som haft pest de senaste 250 åren?) de flesta sjukdomar är en bra bonus.
Så hur kan det vara helt omöjligt att bota en helt vanlig förkylning?

När förkylningen väl slår till är det bara att hålla i hatten och hoppas på att den går över snabbt. För trots att det nog den "sjukdom" som håller oss borta från jobbet oftast, eftersom de flesta drabbas av den åtminstone någon gång per år, finns inget botemedel - knappt ens något som lindrar. Det är bara att vänta tills kroppen behagar kasta ut baseluskerna. Hur mycket pengar förloras i inkomst (och hur mycket kostar det arbetsgivarna) på grund av rejäla förkylningar varje år? Det måste röra sig om ganska stora summor. Och precis som med barnfödslar är det tur att vi människor glömmer smärta fort, för annars skulle man nog aldrig mer gå ut och utsätta sig för andra människors virus och bakterier. En förkylning är sällan rolig. I själv verket är den ganska plågsam.

Som vanligt är allt mycket bättre på film. När Kathleen Kelly (Meg Ryan) blir förkyld i Du har mail så lyckas hon både se söt ut och vara rolig och charmig samtidigt. Så är det inte för mig. Jag blir lättretlig, min näsa ser ut som om den håller på att explodera och ögonen rinner. Det finns nog inga tillfällen då jag har mindre humor och charmiga kommentarer att komma med än när jag är förkyld. I Moulin Rouge får Satine (Nicole Kidman) en väldigt romantisk version av TBC (som ju är i ropet igen efter att ha varit "utrotad" under flera år) där hon hostar blod och svimmar så där vackert damigt med handen mot pannan. Undrar om det är så att ha TBC i verkligheten.

Men å andra sidan går inte folk i filmer på toaletten heller.

Hur svårt kan det vara att ta fram ett botemedel mot förkylning? Finns det ens någon som forskar om det, eller är man upptagen med mer sällsynta och "spännande" sjukdomar? Det finns ju massor med outnyttjade resurser i form av människor som har alldeles för mycket tid över. Ett exempel: de som nyligen roade sig med att fejka "alien-ringar" på fyra sädesfält utanför Nyköping skulle ju kunna använda den tiden på att prova ut botemedel istället. På det sättet blir alla nöjda och glada - "utomjordingarna" skulle ha något annat kreativ att göra (de måste ju vara desperata efter sysselsättning) och vi andra skulle slippa snora, hosta och nysa flera veckor om året. Det är vad man kallar en "win-win situation".

Mer läsning

Annons