Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredagskrönika

/

Mesiga killar får inte kyssa vackra flickor

Annons
Håkan Hellström blir finalnumret på gatufesten, för ingen internationell artist fanns att boka. Pipeline kanske läggs ner. Inga rockband från Sundsvall hamnar på topplistan.
Tragiska fakta, kanske bara olyckliga sammanträffanden?
Nja, det brukar ju sägas att folket har de politiker de förtjänar. Och Sundsvallsborna har nog det utbud de förtjänar.
För om nån frågar mig vad som är speciellt med Sundsvall så blir jag tyst, och tänker en stund, sen svarar jag "Ingenting".
Här finns ingenting med särprägel eller originalitet. Inget som skulle kunna övertyga någon om att åka mil efter mil för att uppleva.
Vi tar det om igen: Gatufesten hittade ingen utländsk artist; det fanns ingen. Storsjöyran har bokat flera, bland andra Solomon Burke, Phoenix och Dizzee Rascal. Men gatufesten hittade inget intressant. Nänä.
Å andra sidan bryr sig inte de flesta gatufestbesökarna, så länge det finns öl i plastglas och Lundell och Winnerbäck på scenen. Detta vet arrangörerna.
Att Pipeline går dåligt beror på att folk inte går på konserterna. Därför bokas sällan eller aldrig spännande artister, eftersom Pipeline inte kan räkna med publik. Inte heller tar de in dyra band, för de törs inte chansa på att folk masar sig upp ur fåtöljen. Så snart blir det kanske inga band alls.
Att våra rockband inte nämns i media utanför Sundsvall är synd, för några av banden är riktigt bra. Men de måste offra mer än fritiden. Säga upp sitt jobb och ge järnet. Att hoppas att någon skivmogul ramlar över en demo, eller upptäcker en skiva utgiven på nåt av de, i och för sig finfina lokala skivbolagen, är fåfängt. Sånt händer inte, man måste satsa allt om man vill komma nån vart. Men de kanske är nöjda med att harva runt i Sundsvall med omnejd?

Finns det då inget att skryta om?
Kasinot? Finns i andra städer. Timrås hockeylag? Inget guld i år heller. Dragons? Inte dom heller, nej. Giffarna? Nästan sist i allsvenskan.
Jo, det ska ju byggas ett shoppingcenter för 100 miljoner kronor i Sundsvall, störst i Norrland sägs det. Se där, alltid nåt, tycker vän av ordning. Jaha.
Så det enda sundsvallsborna är riktigt intresserade av är att shoppa sig till döds. Nåt att skrävla om?
Nåt som kanske kan sätta stan på kartan är att systembolaget stängs fredag-lördag under gatufestveckan.
Om vi nu ska ha ett monopol, då ska det väl åtminstone hålla öppet som vanligt. Visserligen bor vi den svenska förmyndarstaten, men va fan!? Vuxna människor borde ha rätt att själva fatta beslut om vilka risker de vill och vågar ta. Att polisen och socialnämnden fråntar oss det ansvaret är rent förbannat. Om folk sitter och super olagligt utomhus får väl polisen gå dit och hälla ut spriten. Dessutom drabbas alla som inte tänker kröka i parken, eller ens besöka gatufesten - de får åka till Bydalen och köpa starkvaror.
Nåt att stoltsera med? Ja, om man är medlem i Idioter Och Gamla Tanter (dvs IOGT). Grattis till er!

Mer läsning

Annons