Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredagskrönikan

Rosa är för flickor, blått är för pojkar

Annons
Jag fick ett tips från en kollega på tidningen. Kolla in www.flicka.org, tyckte hon, och då gjorde jag det.
Och det tycker jag ni också ska göra. Främst de som tror att kvinnor och män är jämställda i Svea rike, men även kvinnor och tjejer som tycker att "det där med feminism är inget för mig".
De ansvariga för sajten har skickat brev till bland annat Aftonbladet, Expressen, TV3 och TV4, liksom Veckorevyn, Slitz och sajten snyggast.se.
Brevskrivaren, tillika ansvarig för projektet, Sara Damber undrar stillsamt varför Aftonbladet säger till Kvinnojourens nyhetsblad att de inte har sexannonser längre, men ändå har det.
Varför Slitz ställer teknikfrågor till killar, men utseendeinriktade frågor till tjejer som intervjuas.
Varför Veckorevyn å ena sidan säger att de står på tjejernas sida, men sedan hade Alla hjärtans dag-kort som tjejerna skulle ge sin kille. T.ex stod det "Jag är din sexslav i en timme", eller "Jag vill ha trekant med dig och din kompis".
Tv-bolagen har fått frågan hur de har tänkt när de har sänt vissa program.
TV3 har The swan, som går ut på att unga, främst tjejer, ska operera om sig så de blir snyggare.
TV4 får frågan om varför de sände dokusåpan Paradise Hotel kl. 18.20, en tidpunkt då många barn ser på tv. I februari tittade över 34 000 barn mellan 3-14 år på sexsåpan.
I och för sig undrar jag var i helvete dessa barns föräldrar är, som tillåter sina minderåriga att titta på eländet.
Men sen måste jag fundera över mitt eget beteende. Jag lever också i en patriarkalisk värld, och reflekterar sällan över hur saker och ting är. Har väldigt lätt att vifta bort kvinnoförnedrande företeelser med ett "jaja, så farligt är det väl inte?".
Om jag ens tänker på det. Väldigt få av exemplen i breven gör mig speciellt upprörd, eller förvånad. Och det är ju ännu värre, att jag blivit så van med sånt att det liksom inte ens finns.
Men efter besöket på www.flicka.org, så är det bara att bita huvudet av skammen och erkänna att jag är för okunnig när det gäller såna här saker.
Jag har själv en tioårig dotter som jag självfallet önskar allt gott i världen, att hon inte ska utnyttjas eller förnedras, att hon ska leva i en jämlik tillvaro. Då är det inte mer än rätt att jag själv tar avstånd från dylik skit och åtminstone ifrågasätter det offentligt. Som i denna krönika.
De som svarar på Sara Dambers brev får för övrigt sina förklaringar publicerade på sajten den 2 maj. Ska bli mycket intressant om nåt av företagen tänker försvara sig, och vad de i så fall skriver.

Nåt helt annat - och betydligt roligare - är stora biodagen på söndag. Passa på att se en eller två bra filmer då, för bara halva priset. Låtsas att det är filmfestival och se fyra rullar, det hinner du. Jag kan varmt rekommendera Sideways, Syskonen Baudelaires olycksaliga liv, Masjävlar och Million dollar baby.

Mer läsning

Annons