Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredrik har kronprinsessan som fans

/
  • Fredrik Backlund har precis släppt sin singel Koldemo hotell. När han gjorde FN-tjänst i Kosovo fick han spela för kronprinsessan Victoria och dåvarande försvarsministern Björn von Sydow, när de kom på besök.

FN-soldat i Kosovo, datanörd och statist i filmer. Fredrik Backlund från Sundsvall har hunnit med många saker trots sin relativt unga ålder. Nu satsar han på musiken, och i dagarna släpptes hans första singel, Koldemo hotell.

Annons
Stora delar av Fredrik Backlunds skiva är ännu inte inspelad. Men till våren kommer den att ta Sverige med storm med sin trallvänliga, svenska poprock: \"Ted Gärdestad blandat med Per Gessle blandat med Ledin\", säger han själv om sin musik. Och det låter ju lovande.
Musiken är Fredrik Backlunds passion som han ständigt har återkommit till under sitt tjugoåttaåriga liv, men han är inte intresserad av allt det där andra som en skivlansering innebär fotograferingar till exempel. Första singeln från skivan är i alla fall klar och har nyligen släppts på det nyuppvaknade skivbolaget Blowin. Koldemo hotell heter singeln och handlar om den gamla vanliga historien: kille möter tjej, kille gillar tjej, kille blir dumpad. Namnet Koldemo kommer från en liten by utanför Bollnäs där finns inget hotell, men Fredrik Backlund tyckte att namnet var snyggt och bestämde sig för att använda det. Historien han sjunger om är inte heller självupplevd.
Det är en fantasi, en story. Vissa saker som jag skrivit handlar direkt om mig och andra är saker som jag skulle vilja uppleva. Att skriva en låt om något är ett sätt att uppleva det, säger Fredrik Backlund om sin taktik när det kommer till textskrivning.
Oftast är det texten som kommer först för mig, och sen gör jag musiken. Jag tar bara fram texten och kolla på den, så får jag melodin. Då är det bara att plita ner den.
Och Fredrik Backlund har hunnit uppleva mycket som är värt att skriva om. Under år 2002 befann han sig i Kosovo i FN:s tjänst. Hans jobb var att se till att kommunikationerna fungerade, men fick också vara ute i fält tillsammans med soldaterna. Till och med bland minor och vapen gjorde sig Fredrik Backlunds passion för musik sig påmind.
En kväll när jag hade som tråkigast runt midsommar, då många hade åkt hem och jag precis hade kommit tillbaka från min semester, så fick jag en idé om att jag skulle spela in saker. Så jag tog en liten bärbar dator och gick till vår fältkyrka.
Den kvällen spelade han in åtta covers av bland andra Elton John och Björn Afzelius. Låtar som sedan spelades i både radio och TV.
Men det var inte det enda i musikväg som hände under tiden i Kosovo. Fredrik Backlund fick även spela för kronprinsessan Victoria när hon kom ner på besök som en del av hennes utbildning till statschef. Under en middag för henne, uppe på ett av Kosovos högsta berg, fick Fredrik Backlund stå för underhållningen.
Jag och en kompis trubadurade där uppe på ett lastbilsflak, med utsikt över gränsen till Serbien. Kronprinsessan och dåvarande försvarsministern Björn von Sydow dansade då jag sjöng. Jag tänkte: \"hur hamnade jag här egentligen?\", minns Fredrik Backlund.
Efteråt kom hon fram till mig och så satt vi och pratade där vid scenen en stund. Kronprinsessan sa att hon jättegärna vill spela gitarr men att hon aldrig hade tid. Och så ville hon veta om jag skulle släppa en skiva.
Och till våren är det alltså dags, till Fredrik Backlunds stora glädje. Han hade nämligen en annan plan för sin musikkarriär.
Jag hade tänkt att jag skulle samla på mig en stor bunt med låtar och börja spela in dem själv. Men det hann jag inte, berättar han.
Lars Blomqvist från skivbolaget Blowin råkade befinna sig hemma hos en av Fredrik Backlunds kompisar då kompisen spelade demoversionen Koldemo hotell. Lars Blomkvist ville genast jobba med artisten han fick höra.
Efter skivsläppet väntar förhoppningsvis en turné, något som Fredrik Backlund ser fram emot.
Jag har ett förflutet inom dansbandsvärlden och som mest gjorde vi nästan 70 spelningar på ett år, och då hade vi alla heltidjobb också. Så varenda helg under ett helt år var man borta. Jag tyckte att det var jättekul, men de som hade familj tyckte att det var jobbigt. Men jag har i alla fall känt på hur det är att åka iväg och spela, och jag tycker att det är bästa livet.

Faktaruta: Lyssna

Lyssna på Fredrik Backlunds första singel Koldemo hotell på www.fredrikbacklund.com

Mer läsning

Annons