Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredrik låter naturen skapa konsten

/
  • Fredrik Strid passerar Gryttjesån och har inte långt kvar till byn Färiln ca 8 km ifrån Lucksta. Det vita podiet målades om på morgonen och hade när ST träffade honom endast samlat lite skräp, barr och en mygga.
  • Fredrik Strid vandrar med sitt konstprojekt

Har ni sett en kille som går och drar - eller bär på - ett vitt podium längs någon småväg?
Då är det kanske konstnären Fredrik Strid. Under fredagen var han på väg mot Matfors från Hassela och på lördagen tänkte han sig mot Timrå. Syfte: att låta naturen skapa konst.

Annons

Den 2 juni startade han sin vandring och sitt konstprojekt "Lost and found" från ateljén i Månkarbo i Uppland. Då hade han 165 mil till fots framför sig till en utställningslokal i Vefsn kommune i Norge. Under sin åtta veckor långa vandring rör han sig norrut mot Örnsköldsvik och sedan västerut över fjällkedjan.

– Som konstnär har jag jobbat mycket med naturen och naturhistoriska museer. Podiet är ett sådant man ställer föremål på i museer. Nu tar jag i stället med mig podiet ut och låter naturen fastna i det, säger han.

Varje morgon målar han podiet med vit färg, och när han sedan går med det genom skog och mark kommer insekter och växter att fastna i färgen. När han är framme i Mosjön i Norge har han cirka 50 lager färg på podiet, varje lager med sin fångst av i de flesta fall övermålade naturfenomen. Podiet förvandlas gradvis till en skulptur med större eller mindre utväxter, och ska delta i en samlingsutställning.

Han drar eller bär podiet, och i det har han sin packning: mat som han köper efter vägen, vatten, färg, tältet som han sover i. Men var tionde natt sover han på vandrarhem för att bland annat få chans att torka kläder.

– Det började hårt, eftersom det regnade i tre-fyra dagar. Jag är ingen van vandrare, så det gjorde ont i fötterna från början men nu går det bättre.

– Det är så kul för folk kommer, stannar sina bilar, frågar. När man kommer upp i skogarna här är bönderna ute och jobbar, och då blir det mycket björnprat. De vill nog skrämma mig lite, säger Fredrik Strid.

Och även podiet gör vad det ska.

– Det var svårt att veta från början hur mycket som skulle fastna. Men det går bra. Mest fastnar mygg, knott, spindlar och barr. Det är naturen som bestämmer, säger han.

Den 4 augusti invigs utställningen "Odor Water Limo" i Norge. Men innan dess kommer Fredrik Strid att ha mött många fler människor längs vägen. Och kanske till och med blivit bjuden på fika ibland.

– I Delsbo var det en dam som frågade: "Vad gör du? Då behöver du väl lite kaffe?" Och så satt vi och pratade i två timmar, säger han.

Annons