Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frida Hyvönen njuter av framgångarna

Annons
Debutskivan "Until death comes" har fått fantastiska recensioner, vårens och sommarens spelningar likaså. Och Frida Hyvönens segertåg bara fortsätter. I helgen spelar hon på Arvikafestivalen i fint sällskap med bland andra Ed Harcourt och New Order.


Våren 2005 blev verkligen Frida Hyvönens. Hyllningarna forsade intensivare än vårfloden redan innan debutalbumet "Until death comes" släpptes den 30 mars, och har fortsatt lika ymnigt sedan dess. De senaste månaderna har hon haft en hektisk tid på scener runt om i landet och i helgen väntar Arvikafestivalen. Men Frida Hyvönen tycks ta uppmärksamheten med ett upphöjt lugn.

- Det är ju roligt. De första recensionerna som var bra blev jag jätteglad över, men sedan blev det svårt att ta till sig. Det känns ju mer verkligt att få uppskattning ute på spelningarna. Man får försöka att inte tänka på det, säger hon.

All uppmärksamhet har fört med sig nya upptäckter och möjligheter. Hon berättar att såväl musiker som en koreograf har hört av sig och vill samarbeta med henne. Senare i sommar ska hon också medverka som handledare på Marit Bergman-startade Popkollo, som riktar sig till unga tjejer som vill hålla på med musik. Frida Hyvönen ser i dag en musikbransch som i mycket fungerar enligt ett patriarkalt mönster, men där det också finns en alternativ rörelse. Samtidigt tvekar hon att ta på sig rollen som någon företrädare i dessa sammanhang.

- Jag har inga svar, men tänker mycket på det. Men när jag gör det så ser jag ju mig som konstnär främst. Det handlar inte om att det är kvinnor som vill skapa alternativ och män som vill behålla den nuvarande ordningen, men däremot är det väl fler kvinnor som funderar på det.

Frida Hyvönen berättar att hon får mycket positiv respons - i synnerhet av yngre tjejer - för att hon är en bra förebild som kvinna i musikbranschen.

- Det känns konstigt - är jag en stark tjej som gör min grej? Jag gör ju bara min musik! När man får den uppmärksamheten från yngre tjejer är det lustigt att de ser en som så mycket äldre. Man känner sig som en storasyster eller en tant.

Till hösten väntar troligen ännu fler konserter för Frida Hyvönen. Men beger hon sig till Arvika där hon får sällskap av bland andra Ed Harcourt, Bright Eyes och Robyn. Därefter väntar Storsjöyran och Göteborgskalaset. Bästa festivalminnet har hon från en sommar i Norrland:

- En gång var jag på turné med några kompisar och gjorde spontana spelningar på bland annat Urkult. Jag spelade elpiano inlindad i en ljusslinga och hade på mig en stor kjol och korsett från Norrlandsoperans utförsäljning.

Den som väntar på nytt material från Frida Hyvönen får dock hålla sig till tåls ett tag till.

- Jag jobbar ju alltid, men nu har jag inte varit hemma på länge. Just nu känner jag inget behov av att skriva några låtar heller. Man ska ta en koncentrerad period i stället, när man sätter sig och skriver och isolerar sig. (PM)


Fakta Arvikafestivalen:

---

Var: Arvika i Värmland.

När: 14-16 juli 2005.

Artister i urval: New Order, Concretes, Di Leva, DAF, Jenny Wilson, Annie, Ed Harcourt, Ane Brun, Robyn, Timo Räsiänen, Svenska Akademin, Tough Alliance, Håkan Hellström, Moneybrother, Timbuktu & Damn, Khonnor med flera.

Övrigt utbud i urval: Gitarrsolotävling med Studiefrämjandet, Streetdanceshow med First Class Crew, folkpopgruppen Blommor spontanspelar på festivalområdet, musiksatt poesi med elever från Wiks Folkhögskola, enmansvarieté med Clown Factory.

Historia: Arvikafestivalen startade 1992. Det första året uppträdde artister som Stonecake, Sator, Psychotic Youth, och S.P.O.C.K. Därefter har namn som Einstürtzende Neubaten och Die Krupps (1993), De Lyckliga Kompisarna, Hedningarna och Girlsmen (1994) och Prodigy, Fireside och Randy (1995) spelat på festivalen. De senaste åren har festivalen blivit större och artistutbudet bredare med besök av artister som Mando Diao, Melody Club, Eskobar, Keane, Weeping Willows, Sounds och Soundtrack of Our Lives.

Mer läsning

Annons