Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fright night

/

Annons
Amityville Horror (visas fredag)
Betyg: 1

Nyinspelningen av Amityville horror (vars svenska titel blev Huset som gud glömde) handlar om ett hus besatt av en ond ande som förmår en familjefar att mörda hela sin familj och sen ta livet av sig. När en ny, lyckligt ovetande, familj flyttar in börjar pappan förändras till det sämre.
Det finns mycket att irritera sig på i denna onödiga remake skådisarna är bleka, historien löjlig och dialogen krattig. Ljudeffekter och blod får ersätta stämning, mystik och rädsla. Regissören vrider upp volymen så det smäller rejält. Men det ekar tomt.

Three extremes (visas fredag och lördag)
Betyg: 3

För en riktigt otäck upplevelse ska man välja den asiatiska novellskräckisen Three extremes. Asiatiska filmer är ganska måttlösa, och det bör man vara förberedd på. De drar ofta på rejält både i våldsamheter och bisarra historier. Så också här, där de tre stjärnregissörerna Fruit Chan (Hong Kong), Chan-wook Park (Korea) och Takashi Miike (Japan) bidrar med varsin historia, den ena värre än den andra.
Den första heter Dumplings och handlar om mystiska degknyten, vars innehåll sägs föryngra den som äter dem. Men vad innehåller de egentligen för speciell ingrediens?
Den andra heter Cut, och handlar om en framgångsrik regissör, som ställs inför ett omöjligt ultimatum för att rädda livet på sin fru. Det finns en anledning till att filmen kallas för Cut, om man säger så.
Sista delen, Box, bär tydliga japanska spår, med ett vitsminkat flickspöke, som hemsöker en ung kvinna. Hon har mardrömmar om sin tvillingsyster, som omkommit i en brand. Kvinnan känner sig medskyldig, men sanningen uppdagas inte förrän i sista bildrutan.

Land of the dead (visas fredag och söndag)
Betyg: 3

Sist ut på aftonens Fright night är zombiefilmspappan George A Romeros senaste film om de döda som vandrar på jorden. Nu har zombierna helt tagit över, och de få kvarvarande människorna har stängt in sig i små städer, övervakade av militär. I en av städerna styr Kaufman (spelad av en riktigt elak Dennis Hopper) med järnhand. Han och de rika bor i en lyxig skyskrapa, medan vanligt folk bor i ghettoliknande kåkstäder.
Några av Kaufmans anställda åker tungt beväpnade ut för att hämta olika varor, bensin och mediciner i zombieland, och inser snart att de vandöda har börjat kommunicera med varandra. Sen dröjer det inte länge förrän staden attackeras.
Det roliga med Romeros filmer är det tydliga politiska och sociala budskapen; om över- och underklass, rasism, rika mot fattiga, humanism mot cynism etc. Ibland blir det lite övertydligt, men det ger onekligen en viss balans till de många vidriga scener med människor som äts upp levande av hungriga zombier.

Mer läsning

Annons