Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritt fram för feeling i fordonet

Annons
Dagens Nyheter berättade nyligen om att countrymusiken har fått konkurrens av cd-böcker i landets lastbilshytter. Chaufförerna väljer allt oftare litteratur som alternativ till musik i bilen och vägbibliotek växer upp längs truckingkulturens stråk. När det gäller att välja musikgenre verkar däremot countryn hålla ställningarna hos yrkeschaufförerna.
Personligen väljer jag oftast andra beats, men bilen är verkligen ett utmärkt ställe för just musiklyssning. Det må vara via radio, gamla hederliga kassettband eller cd. Har man inget ressällskap gör isoleringen att man kan koncentrera sig ordentligt på det man hör, vare sig det är musik eller litteratur i stora eller små fordon. Och det bästa av allt: bilens väggar stänger även inne ljud som kommer ut ingen utanför hör vad du lyssnar på. Eller hur du låter... Du är ensam, hörs inte, syns inte.
Du petar näsan i tron att du är för dig själv, trots att du omges av fönster på alla sidor. Men ljudet är säkrat och ingen behöver störas. Just nu är väl inte heller risken för ljudläckage genom en nedvevad ruta så överhängande. Man skulle till och med kunna påstå att när vinterdäcken sitter på börjar den ohämmade skråla-med-säsongen. Det är fritt fram.
Smakpolisen kan inte döma dig för att du som pensionär går loss i falsett till Iron Maidens Run To The Hills eller att du som indiepoppare wailar till Britneys senaste hit. Och du hårdnackade typ som i hemlighet älskar att sjunga med i Sound Of Music kan vara lugn. I bilen kan du ge dig hän, fri från andras åsikter eller vilja att sortera in dig i ett fack.
Just frihet är också ett ord som ofta kommer upp i samband med kombinationen bilkörning och musik. Otaliga biljakter och reklamfilmer på temat finns inpräntade i vårt minne. Vi har lärt oss att musik och fart hör ihop och många laddar in sitt soundtrack till friheten när de ska dra ut på vägarna. Vips förvandlas vi till vår egen version av den ensamme cowboyen som rider iväg i solnedgången till vemodiga munspelstoner. Eller till en Peter Fonda som bränner iväg på sin motorcykel till Born To Be Wild. Det som kommer ut ur bilstereon är helt upp till förare, fordon och feeling.
Det var också i bilen på väg till en inspelning i Gävle som jag för första gången hörde Lesli, som spelar på Pipeline ikväll. P4 hade honom som gäst i något program och plötsligt fylldes min kaross med en alldeles hjärtskärande vacker mansröst. Jag köpte Epn \"Summer, Winter & Blood\" i våras och lyssnade nästan sönder skivan. Missa inte den pärlan ikväll!
Och som av en händelse drar jag faktiskt till staterna på bilsemester om några veckor. \"Karin On The Road vol.1-5\" kommer att ligga i handskfacket. Born to be wild, liksom. Fast jag börjar nog med Bee Gees... I bilen är allt tillåtet och ingen kan höra mig.

Mer läsning

Annons