Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullt upp för Benny Haag

Annons
Benny Haag är en man med ett budskap. Politikerna har inte fattat det än, men spriten är den viktigaste frågan inför nästa valrörelse, menar han. I föreställningen "Inte mer än fullt, tack" skildrar han vad alkoholen gör med människor.


- Min drivkraft - det låter ju pretentiöst men ändå - är att få ett nyktrare Sverige. Jag drar mitt strå till stacken på det här sättet, även om jag knappast tror att någon slutar dricka bara för att de sett mig på teatern, säger han.

Han har redan spelat 138 föreställningar av "Inte mer än fullt, tack!". Men Benny Haag, monologernas okrönta mästare, har inte fått nog. Den egna dramatiseringen av Jan Guillous "Ondskan" har han gett mer än 700 gånger - så 127 föreställningar till av "Inte mer än fullt, tack!" med Riksteatern verkar vara en baggis. Den 1 september är det turnépremiär i Överkalix.

- Det är inte svårt att ladda om för mig, jag laddar nämligen aldrig. Det är inte det det handlar om. Jag har lust att beröra, helt enkelt, jag tycker att det här känns viktigt.

Hur fick du idén till "Inte mer än fullt, tack!".

- Jag har sett alkohol i mitt liv på nära håll. Fredrik Reinfeldt och Göran Persson kan säga vad de vill om att det är jobben som är den viktigaste frågan i valrörelsen - i själva verket är det spriten som är viktigast.

För att beröra en teaterpublik måste man lämna siffror och statistik åt sidan, menar han, och gå nära inpå den enskilda människan. I föreställningen skildrar Benny Haag en man som är barn till en alkoholist och som lovat sig själv att aldrig någonsin bli som sin far. Som tonåring tar han ändå sin första fylla och i vuxen ålder missbrukar mannen så mycket att det går ut över hans egna barn.

- Folk blir väldigt berörda när de ser den. Det är en känslomässig historia med barn inblandade. Men samtidigt är en av mina käpphästar att ska man berätta något allvarligt måste det också vara kul, säger Benny Haag.

Det här är den tredje monologen du gör de senaste tio åren. Varför passar monologformen dig så bra?

- Alla tre har handlat om ämnen som jag är väldigt engagerad av. Jag skulle inte kunna göra det här om vad som helst, det måste ligga mig varmt om hjärtat. Romeo och Julia dör på slutet i Shakespeares pjäs, men det berör mig inte jättemycket. Jag har haft förmånen att få göra sådant som berör mig själv.

Nu ska du ut på en lång turné med Riksteatern. Vad händer sedan för din del?

- Det blir 127 föreställningar med "Inter mer än fullt, tack!". Så fram till den 4 april vet jag vad jag ska göra. Men jag håller också på att skriva en bok om alkohol. Det förlag som ringer först får ge ut den.

- Det finns så många böcker i bokhandeln som "Världens bästa viner" och "En whiskey är bra", men jag ska skriva något om att alkoholen inte är så bra i alla lägen. Det blir lite grand som den här pjäsen. (PM)

Mer läsning

Annons