Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fuskfars för Brandeby och Pettersson

Annons
Komikern Thomas Petersson drar för åttonde året i gång farskarusellen i Halmstad. I "Hederlige Harry" spelar han själv bidragsfuskaren som får besök av Lasse Brandebys försäkringskassekontrollant.


- Det känns som om jag hade tur när jag valde pjäs. Det är svårt att hitta ett mer aktuellt ämne, man läser ju om bidragsfuskare varje dag på löpsedlarna, säger Thomas Petersson.

I flera år har komikern från TV4:s "Time out" satsat på säkra kort när han valt sin årliga fars till Halmstads teater. Han har mer eller mindre prenumererat på engelsmannen Ray Cooneys pjäser. Men den här gången är han mer våghalsig och satsar på en pjäs av hans son, Michael Cooney.

- Han tycks ha ärvt sin pappas matematikerhuvud. Det behövs för att få alla detaljer rätt, för att få en fars att fungera, säger Thomas Petersson.

I "Hederlige Harry" spelar han själv Ulf, en man som kommit upp i en skattefri inkomst på 375 000 kronor om året genom bidragsfusk. Det började några år tidigare när hans inneboende flyttade till Nya Zeeland. Mannens arbetslöshetskassa fortsatte komma efter att han åkt, så när Ulf förlorade jobbet och inte hade några pengar till julklappar löste han in utbetalningen. Av bara farten fortsatte han och uppfann fler personer och ansökte om fler bidrag. Men när pjäsen börjar är han trött på sitt ohederliga liv.

- Egentligen är han en sympatisk typ. En dag känner han att han fått nog och vill avsluta med fusket, men det är givetvis då problemen börjar, säger Thomas Petersson.

In på scenen träder Lasse Brandeby, som spelar mannen från försäkringskassan som bara kommer för att få en underskrift. Ingen fars utan komplicerade men vältajmade missförstånd.

- När man spelar vanliga komedier och lustspel finns det plats att brodera ut och improvisera. När det är fars av det här slaget gäller det att allt är exakt, inte en replik får ändras. Men när det blir bra och replikerna studsar mellan skådespelarna kan det bli som musik, säger Lasse Brandeby.

Efter att ha känt sig utarbetad har han strukit allt annat ur programmet och koncentrerar sig på att spela fars i Halmstad.

Thomas Petersson har velat ha med sin kompis från "Prat i kvadrat" flera år tidigare, men först i år fungerade det.

- Jag var tidigt ett av Lasses stora fans. Hemma i garderoben hänger fortfarande en skjorta med Kurtans autograf på, säger Thomas Petersson.

Liksom Eva Rydberg i Helsingborg och Stefan och Krister-gänget i Falkenberg har Thomas Petersson hittat sin formel för lättviktig teater på Västkusten. "Hederlige Harry" har premiär på Halmstad teater den 22 oktober. Efter beprövat mönster vandrar den vidare till Lisebergsteatern i Göteborg den 12 januari 2006 och därifrån till Slagthuset i Malmö den 23 februari. (PM)

Mer läsning

Annons