Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Galenskaparna häcklar Skandiadirektörerna

/

Claes Eriksson sätter sig i regissörsstolen för en ny långfilmsinspelning tillsammans med Galenskaparna och After Shave.
I Den enskilde medborgaren häcklar han de giriga Skandia-direktörerna.

Annons
Jag tycker att det är en trist utveckling med de här direktörerna som kommer in i företagen och kapar åt sig jättelöner utan att ha någon förankring i företaget och utan att veta något om det. Det är en ny sorts människotyp som vi har fått, och Skandiaaffären var det som fick droppen att rinna över för mig, säger Claes Eriksson.
Det är tio år sedan han senast regisserade biofilm. Alldeles för länge sedan, tycker Claes Eriksson själv, men resten av Galenskapargänget vill hellre göra scenshower eller tv-program. Därför har det dröjt.
I förra filmen Monopol kritiserade han medievärlden med en maktgalen tv-chef av Berlusconis sort, i Den enskilde medborgaren ställer han "direktörsvärlden" mot "den vanliga världen". För att detaljerna skulle bli korrekta anlitade Claes Eriksson en researcharbetare för att undersöka Skandiaskandalen. Inför inspelningsstarten den 18 september har han sammanfattat handlingen i Den enskilde medborgaren med en liten sång:
"Stig och Olle bor i samma land/Stig har pengar, Olle en fil kand/Stig, försäkringsbolagsdirektör/tjänar mer än hundra Ollar gör".
Den ska inte vara med i filmen. Det är bara en sång jag gjorde för att komma i gång under manusskrivandet.
Det gamla vanliga gänget - Knut Agnred, Anders Eriksson, Per Fritzell, Kerstin Granlund och Jan Rippe - från Galenskaparna och After Shave medverkar, men till skillnad från tidigare filmer saknas de maffiga dansnumren.
Sången och dansen passade inte riktigt in. Det är några slapstickscener, men inte lika mycket som vanligt. Man har väl blivit äldre. Nu vill jag att vi ska spela oss fram till komiken, säger Claes Eriksson.
Claes Eriksson plockar också in ett gäng skådespelare utifrån. Huvudrollen som försäkringsbolagets vd görs av Örjan Ramberg. Han omger sig av underhuggare spelade av Björn Granath, Knut Agnred, Per Fritzell och Jan Rippe. Krister Henriksson gör styrelseordföranden och Rachel Molin spelar en sekreterare.
Som så ofta i Galenskaparnas värld får översittarna rejält mothugg av vanligt folk. Filmens hjältar är de två gymnasielärna Olle och Morgan, spelade av Claes Eriksson själv och hans bror Anders.
Ja, kritikerna lär väl att tycka att det är dags för förnyelse. Temat "Den lilla människan mot makten" finns med här, men inte lika starkt som till exempel i Casinofeber. Men jag tycker att roffarmentaliteten i Skandiaaffären är ett samhällsfenomen som vi alla måste ta tag i.
Den enskilde medborgaren spelas delvis in i Stockholm och Göteborg men också i Trollhättan, där Claes Eriksson växte upp och där Galenskaparna och After Shave började ta form. Filmen får svensk premiär nästa höst. (PM)

Claes Eriksson har skrivit ett nytt filmmanus åt Galenskaparna och After Shave. I komedin Den enskilde medborgaren konfronterar han cheferna i Skandiaaffären med några vanliga försäkringstagare.
Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Mer läsning

Annons