Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Garbage undgick splittring

Annons
Bråk och oenigheter var när att splittra Garbage. Men musiken förde dem samman igen. Nu är de tillbaka efter fyra års paus med albumet "Bleed like me", som också markerar tioårsjubileet av bandets debut.


Ända sedan starten 1995 har Garbage tagit lång tid på sig mellan sina album, oftast på grund av långa turnéer. Men pausen mellan 2001 års "Beautifulgarbage" och "Bleed like me" som släpps den 13 april hade allvarligare orsaker. Arbetet med det nya albumet höll faktiskt på att bli slutet för bandet.

- Det var nära. Vi var redo att lägga av eftersom det blev så jobbigt. Antingen bråkade vi eller så pratade vi inte alls. Det var ingenting personligt, vi försökte bara gå i samma riktning, säger bandets gitarrist och keyboardist Duke Erikson.

- Varje gång man är inblandad i någon typ av gruppaktivitet, oavsett om det är musik, konst eller på ett kontor, kan det bli väldigt intensivt. I synnerhet när man har att göra med ett kreativt projekt där man har fyra väldigt påstridiga människor som är väldigt öppna med sina åsikter. Då finns det en massa egon och idéer som flyger omkring och titt som tätt även ett hårt ord eller två, fortsätter han.

Det var först när de kallade in den utomstående producenten John King (Dust brothers) som bandet lyckades bli sams igen. Hans resultat föll dem inte i smaken och de bestämde sig för att lägga bråken åt sidan och försöka igen.

- Vi är de enda som kan göra en Garbage-skiva och det var lite som en vitamininjektion, ett uppvaknande för oss. John King var jättebra men jag tror att det är svårt för en utomstående att komma in och jobba med oss. Det blev inte ett så särskilt produktivt drag att jobba med honom eftersom vi inte använde något av det han gjort, men å andra sidan var det en framgång för oss när vi vågade lita på oss själva mer.

Hur är atmosfären i bandet i dag?

- I dag kommer vi rätt bra överens. Vi är väldigt engagerade i det här nu och ser fram emot att komma ut och spela live.

Det nya albumet kommer knappast att göra något Garbage-fan besviket. Dansmusikförsöken är lagda på hyllan och i stället präglas albumet av den kombination av "alternativ" rock och mainstream som har blivit deras varumärke. Lättillgängligheten verkar fortfarande stå i fokus, även om bandet denna gång låter råare och mer liveorienterade.

- Vi ville skala av soundet lite, komma ner till kärnan. Vi ville lämna plats åt Shirleys sång inom den ganska enkla ramen gitarr, bas, trummor och låta gitarrerna vråla lite. Våra tidigare tre skivor har varit mer av konstruktioner än uttryck, säger Duke Erikson.

I år är det precis tio år sedan Garbage skivdebuterade. Då var det många som tvivlade på äktheten i ett projekt frontat av Butch Vig (producenten bakom klassiker som Nirvanas "Nevermind" och Smashing Pumpkins "Siamese dream") och den handplockade sångerskan Shirley Manson. Men Garbage skulle visa sig bli en succé som har hållit i sig i över ett decennium, med miljontals sålda skivor i bagaget.

- Vi hade en idé och behövde en sångare. Butch och jag hade spelat ihop i åratal och för oss var det en naturlig fortsättning, det var bara ännu ett band. Folk ser oss som producenter som plötsligt bestämde sig för att bli musiker, medan det egentligen var precis tvärtom.

Duke Erikson svarar med en vänlig professionalitet på alla frågor och brister stundtals ut i bullrande skratt. När bandets tioåriga historia kommer på tal uttrycker han viss förvåning över dess framgångar. Och han förhåller sig märkligt vag vad gäller bandets framtid trots att bandet just har undgått splittring.

- Vi får se om vi ens gör ett album till. Vi har aldrig planerat längre fram än den skiva vi för tillfället jobbar på. Alla i bandet har andra saker vi vill göra, och frågan är väl om vi kan eller inte kan göra de grejerna inom ramen för Garbage. Vi får vänta och se. Jag är inte orolig.

Under våren och sommaren ska Garbage turnera i USA, Frankrike, Tyskland och Storbritannien, men än är inga Sverigebesök inplanerade. Ämnet Sverige tar Duke Erikson förresten själv upp, eftersom hans farföräldrar var svenskar. Han verkar pigg på att prata om sitt ursprung.

- Jag hade en konstig upplevelse i Stockholm en gång. Jag var ute och handlade presenter till min pappa när jag gick till en affär och kvinnan som drev butiken såg exakt ut som min farmor! Jag försökte prata med henne, men hon talade ingen engelska. Det var verkligen läskigt, men jag gillade det. Det fick mig att känna mig hemma. (PM)

Anna Hedlund


Fakta Garbage:

Bildades: 1995.

Medlemmar: Shirley Manson (sång), Butch Vig (trummor), Duke Erikson (gitarr/keyboard) och Steve Marker (gitarr/bas).

Diskografi: "Garbage" (1995), "Version 2.0" (1998), "Beautifulgarbage" (2001).

Aktuella: Med albumet "Bleed like me" som släpps den 13 april. Dave Grohl från Foo Fighters finns med bland gästerna på albumet.

Mer läsning

Annons