Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Garbo firas med film och ny musik

Annons
Den 18 september skulle Sveriges mest berömda skådespelerska ha fyllt 100 år. Under hela hösten kommer Greta Garbos födelsedag att firas med filmvisningar, fotoutställningar och nyskriven stumfilmsmusik.


Greta Garbo är en av tidernas största filmstjärnor och myten om henne lever sitt eget liv, vid sidan om filmerna.

- Hon kanske är mer en ikon än en skådespelerska som man har sett på film, säger Ragnar Berthling, projektledare på Cinemateket och producent för utställningen "Bilder av Garbo" som visas på biografen Sture i Stockholm.

Under arbetet med utställningen har han fått en inblick i Greta Garbos historia och sett de hinder hon mötte.

- Hollywood på 1930-talet var verkligen ett manssamhälle och hon fick inte den makt över inspelningarna som hon skulle ha fått i dag. Hon var ständigt missnöjd med det hon gjorde, vilket är oerhört tragiskt, säger Ragnar Berthling.

Greta Garbo gjorde sig känd som en onåbar stjärna, hemlighetsfull och benhårt tystlåten om sitt privatliv. Det är också hennes bevarade integritet som bidragit till mytbildningen kring Garbo, menar Ragnar Berthling.

- Hon gick inte på Hollywood-grejen och släppte aldrig kändisjournalisterna inpå sig.

Och efter sin medverkan i filmfloppen "Tvillingarna" hoppade hon av karriären, bara 37 år gammal, för att leva ett undanskymt liv i New York.

Hon medverkade i närmare 30 filmer och var en av de filmstjärnor som klarade övergången från stumfilm till talfilm med bibehållen stjärnstatus. En av hennes talfilmer är "Kameliadamen" som har nypremiär på Sveriges biografer i september. Hon spelar Marguerite Gautieren, en flärdfull kvinna som omsvärmas av beundrare i 1800-talets Paris.

- I "Kameliadamen" gör Garbo sin absolut bästa rollprestation. Skådespeleriet känns väldigt modernt i den filmen, så jag hoppas att den kan tilltala även en yngre publik, säger Ragnar Berthling.

Själva födelsedagen firas i Filmhuset där den klassiska stumfilmen "Gösta Berlings saga" visas till ackompanjemang av nyskriven filmmusik. Matti Bye, som tidigare skrivit ny musik till bland annat "Körkarlen" spelar själv piano under filmen tillsammans med en stråkkvartett. Planen är att ge ut en Garbo-box med fem filmer, utvalda av Ingmar Bergman, och med nyskriven musik av Matti Bye. (PM)


Fakta: Greta Garbo fyller 100 år

Namn: Greta Gustafsson, tog sedan namnet Garbo

Född: På Södermalm i Stockholm den 18 september 1905.

Dog: Den 15 april 1990 i New York och ligger begravd på Skogskyrkogården i Stockholm.

Filmer i urval: Stumfilmerna "The Torrent" (1926), "Flesh and the Devil" (1927), hennes första talfilm var "Anna Christine" (1930). Spelade även i "Drottning Kristina" (1930), "Mata Hari" (1932) och "Ninotchka" (1939).

Övrigt: Hon samarbetade med filmregissören Mauritz Stiller som gav henne huvudrollen i "Gösta Berlings saga".

---

Här firas Greta Garbos födelsedag:

Sverige:

"Kameliadamen" har nypremiär i Stockholm och Göteborg den 16 september. Därefter går den upp på biograferna i övriga Sverige.

---

Cinemateket i Stockholm visar 13 filmer med Greta Garbo. På Greta Garbos 100-årsdag den 18 september visas "Gösta Berlings saga" som Matti Bye har skrivit ny musik till. Hans filmmusik uruppförs under filmvisningen tillsammans med en stråkkvartett.

---

Svenska filminstitutet visar fotoutställningen "Bilder av Greta". Den hänger först på biografen Sture i Stockholm och visas sedan på Filmhuset i samband med Cinematekets Garbo-filmvisningar.

---

Statens Porträttsamling visar jubileumsutställningen "Greta Garbo 100 år" på Gripsholms slott i Mariefred. Utställningen pågår 4 juni - 30 sept. 2005.

---

Utställningen "Hälsningar Greta Garbo" på Postmuseum i Stockholm den 16/9 2005-26/3 2006. Visar brev, foton och föremål.

---

Greta Garbos födelsedag den 18/9 firas i Garboutställningen i Högsby med olika aktiviteter. (Mer info på www.garbosallskapet.h.se.)

Garboutställningen visar även en

konstutställning med Greta Garbo som motiv den 11 juni- 31 augusti.

---

Utomlands:

USA: Garboutställningar på Santa Barbara Museum of Art i Los Angeles, Museum of Modern Art i New York och Scandinavia House, New York.

Kanada: Cinemateket i Ontario, Toronto, visar Garbofilmer under juni.

Tyskland: Filmmuseum i Düsseldorf planerar en Garboutställning under oktober 2005-januari 2006.

Irland: Irish Film Institute i Dublin firar Garbos minne i september.

Lettland: Festival i Riga i september visar filmen "Gösta Berlings Saga".

Mer läsning

Annons