Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gatans galnaste show intar salongerna

/

Hysterisk dans och hejdlös akrobatik varvad med ösig popsatir där världshitar vrålas ut via en megafon. Det är Sirqus Alfons signum på stora festivaler runt om i Europa.
Nu är gruppen hemma i Sverige för att turnera med sin galna show, som når Ånge den 22 september.

Annons
En utflippad norrman, en turkisk posör med massor av bling-bling och en latinobasist som försöker vara seriös. Det är några av karaktärerna som kämpar om utrymmet i Sirqus Alfons kaotiska show.
Som Babhan Halim, sångare och diva i bandet, vill jag leverera världens bästa show till publiken. Men jag har det tufft. De vansinniga typerna jag har bakom mig i bandet är inte lätta att få kontroll på, säger Erik Rosales, en av de fyra hörnpelarna i Sirqus Alfon.
Allt bygger ju på improvisation, så ibland blir det som en brottningsmatch på riktigt när vi slåss om att synas mest i föreställningen, tillägger han.
Med olika cirkusutbildningar i bagaget, startade Norrköpingskvartetten Erik Rosales, Markus Jägerstedt, Henrik Strindberg och Martin Östman lite stillsammare med jonglering, mim och clowneri i gatuteaterformat för nio år sedan.
Vi har blivit bredare och bredare och jobbat med barnteater, gjort ren mim, sysslat med jonglörshower och eldspektakel. Genom att alla har en grund i breakdance och att tre i gruppen är musiker har det blivit mer och mer dans och popmusik, säger Erik Rosales.
Sirqus Alfon säger sig hylla popmusiken, men driver samtidigt hejdlöst med MTV-generationens idoler och uttryck. De kastar sig mellan genrerna, plötsligt kan en rappande clown få sällskap av en trio i lederhosen på ståbas, melodica och leksakstrummor. Ibland går de loss på sina instrument iförda groteska apkostymer.
Det är på gator och torg och festivaler ute i Europa, i synnerhet i Tyskland, Danmark och Storbritannien, som gruppen har hittat sin stora publik. Förra sommaren tog de hem publikens pris vid den berömda gatuteaterfestivalen Berlin Lacht med den show som i modifierad form ska turnera med Riksteatern.
Tyskarna hade fattat tycke för oss, det visste vi. Men att vi var så här bra förstod vi inte förrän vi kom till Berlinfestivalen där ett 30-tal internationella akter framträdde. Vi kunde jämföra oss med de andra och en publik på 25 000 personer tyckte att vi var bäst, säger Erik Rosales.
Sirqus Alfon har turnerat med Clowner utan Gränser i bland annat Chile, Peru och Bolivia. I sommar har de dykt upp i Hultsfred, Popaganda- och Urhultfestivalerna. I höst framträder de för första gången för en betalande publik i teaterlokaler. Riksteaterturnén har premiär i Stockholm den 2 september och går sedan vidare till 24 platser i landet (PM)

Turnéplan Sirqus Alfon:

2/9 Stockholm, Södra Teatern
3/9 Stockholm, Gröna Lund
4/9 Stockholm, Sergels torg
6/9 Karlstad, Ungdomens hus
8/9 Söderhamn, Teatern
10/9 Hudiksvall, Teatern
12/9 Haparanda, Folkets hus
13/9 Boden, Björknässkolan
15/9 Östersund, Storsjöteatern
22/9 Ånge, Mittlandia
24/9 Gävle, Ådraget
25/9 Hallunda, Riksteatern
27/9 Eskilstuna
28/9 Västerås, Punkt
29/9 Lidköping, Esplanadteatern
3/10 Varberg, Teatern
4/10 Falkenberg, Wake Up
5/10 Sjöbo, Florabiografen
6/10Kristianstad, Barbacka
7/10 Hässleholm,
10/10 Sölvesborg, Furulundskolan
11/10 Lund, Bredgatan 3
12/10 Landskrona, Teatern
13/10 Växjö, Palladium
14/10 Oskarshamn, Ungdomens hus
15/10 Kalmar, Energihallen (PM)

Den galna gatuteaterkvartetten Sirqus Alfon har gjort succé på gator och torg och vid festivaler runt om i Europa. I höst kommer de hem för att turnera med Riksteatern. Gruppen uppträder på Mittlandia i Ånge den 22 september.
Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Sirqus Alfon vann förra sommaren publikens pris vid gatuteaterfestivalen Berlin Lacht i konkurrens med ett 30-tal internationella akter.
Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Erik Rosales, Martin Östman, Henrik Strindberg och Markus Jägerstedt bjuder på en show som blandar breakdance, clowneri, akrobatik med ösig popsatir.
Foto: Sirqus Alfon

Mer läsning

Annons