Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gatufesten i ny regi - delvis i alla fall

Musik- och festälskare kan andas ut. Det blir en gatufest även i år. Nya ägare går in och räddar Gatufesten. — Det känns jättebra, säger Anders \"Tjacka\" Söderberg, som är kvar som festivalgeneral.

Annons
Samtidigt presenterades ytterligare två akter till Gatufesten glampopparna The ark och folkkäre Lars Winnerbäck, som tar med sig sitt kompband Hovet.
Det är sundsvallsföretaget Riktbänken, som ägs av Anders Granström och Olle Nordberg, som tar över Sundsvall Event och Sundsvalls Gatufest. Nya namnet blir Sundsvalls Event och Gatufest AB. Riktbänken får 51 procent av aktierna i det nybildade ägarbolaget, medan Anders \"Tjacka\" Söderberg får 49 procent. Han fortsätter som gatufestgeneral och evenemangschef.
- Jag tror att det här är nåt som Gatufesten behövt i många år, säger \"Tjacka\". Jag har styrt för mycket själv. Nu kommer en ny och bra organisation, där killarna är tio år yngre än jag, och är intresserade och har koll på musik.
Tjacka är nöjd över att det ser ut att vara slut på problemen med pengar nu, och att han kan koncentrera sig på det han är bra på. Dessutom är han glad över det stöd han fått under turbulensen.
- Visst är det så. Jag har känt ett otroligt stöd från många håll, folk, media och artister har varit oroliga. Gatufesten är ju viktig för hela Sundsvall.
De nya ägarna tillträder omedelbart, och den nya organisationen har redan börjat arbeta med sommarens upplaga av Gatufesten, som äger rum den 4-9 juli.

Chockad
- Jag blev chockad när jag hörde uppgifterna om att Gatufesten kanske skulle läggas ner, berättar Anders Granström. Det är självklart för mig att Gatufesten ska finnas, den är otroligt viktig. Många går på den, och stan lever upp. Gatufesten är ju ett av Sundsvalls starkaste varumärken.
- Dessutom är jag och Anders nära vänner, så det kändes naturligt att hjälpa till. Och det var självklart att Anders skulle vara kvar som festivalgeneral. Utan honom finns inte Gatufesten.
Grundkonceptet är fantastiskt bra, tycker Anders Granström, så det finns ingen annan ambition än att behålla Gatufesten som den varit. Det innebär inriktning på folkfest, där ingen grupp eller kategori ska lämnas utanför. Mycket är redan inarbetat men det finns luckor att fylla.
- Vi ska titta på nån slags nostalgiscen som tilltalar den äldre generationen, säger nyblivne VD:n Roger Malmgren.
Där kan artister som Smokie, Owe Thörnqvist, Svante Thuresson och liknande artister vara aktuella.

Advisory board
Ett s k advisory board har bildats för att delta i Gatufestens strategi- och utvecklingsarbete. Där ingår Sundsvallsprofiler som Camilla Nilzén, marknadsansvarig Sundsvalls kommun, Benny Eriksson, Turistbyrån/Ceris Resor, Ulrica Edström, På Stan Citybolaget och Patrik Frisk, Sidelake.
- Det är bra att kommunen får vara med direkt och kunna påverka, säger Camilla Nilzén. Gatufesten är en av Sundsvalls starkaste turistmagneter, 40 procent av besökarna är turister. Det ger skatteintäkter på flera miljoner till kommun och landsting.
- Och det är många i Sundsvall som inte kan tänka sig en sommar utan Gatufesten. Gatufesten ska bli en av Sveriges bästa festivaler!

Mer läsning

Annons