Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Geldof förenar världen på nytt

Annons
Det som startade för 20 år sedan når sitt klimax med ett gigantiskt artistfyrverkeri nu på lördag. Ett återförenat Pink Floyd, Madonna, Sting, REM, U2, Elton John och Mariah Carey är bara några av de prominenta gästerna när fredsivraren Bob Geldof bjuder världen på Live 8.


Live 8 är välgörenhetsgalan som har utvecklats till ett mastodontevenemang med en artistlista som ser ut som en hallucination. Ett återförenat Pink Floyd är en dröm som nu blir sann för bandets alla fans. Den klassiska uppsättningen med Roger Waters, Dave Gilmour, Nick Mason och Richard Wright har inte setts på samma scen sedan början av 1980-talet. En återförening sågs som en omöjlighet på grund av de meningsskiljaktigheter som funnits mellan medlemmarna.

- De gräl Roger och bandet har haft i det förflutna är så futtiga i sammanhanget och om återföreningen gör att vi kan bidra med ökad uppmärksamhet för konserten så kommer det att vara värt det, har Dave Gilmour sagt till BBC News.

Pink Floyd ansluter sig till en stjärnspäckad artistlista i London, med bland andra Coldplay, REM, Sting, Madonna, Elton John, Mariah Carey, Paul McCartney, Dido, och Snoop Dogg.

Syftet med Live 8-konserterna är att sätta strålkastarljuset på världens fattigdom. Konserterna är gratis och alla artister ställer upp utan betalning. Audioslave, Green Day, Brian Wilson, Faith Hill, Will Smith, Bon Jovi, Jay-Z, Destiny´s Child och Stevie Wonder är bara några av artisterna som ska stödja Bob Geldof i hans kamp mot fattigdomen i Afrika.

Det spekulerades länge kring Bob Geldofs planer, men det var först i maj som han bekräftade planerna på ett nytt välgörenhetsevenemang. I år är det 20 år sedan Live Aid arrangerades och hittills har han alltid sagt nej till förfrågningar om en repris.

- Jag kunde inte se hur något skulle kunna bli bättre än det var den där underbara dagen för 20 år sedan, sade han till BBC News.

Anledningen till att han ändrade sig var att situationen i Afrika inte har förändrats till det bättre. 50 000 människor dör varje dag på kontinenten på grund av extrem fattigdom. Det skulle ta de politiker från världens mäktigaste länder, som den 6-8 juli deltar i G8-mötet i Skottland "några ögonblick" att lösa situationen, menar Geldof.

Från början lovade Bob Geldof och hans vapendragare Midge Ure, före detta sångare i Ultravox, publiken fem konserter - i London, Philadelphia, Rom, Berlin och Paris. Men evenemanget har bara ökat med tiden och nu omfattar det även en konsert i Cornwall (med enbart afrikanska artister), en i Toronto, en i Moskva, en i Tokyo och en i Sydafrikas huvudstad Johannesburg.

Det är knappast någon risk att världen missar Live 8-evenemanget. Förutom de hundratusentals människor som kan se artisterna på plats direktsänds konserterna i mer än 140 länder, vilket gör det till den största globala tv-sändningen i historien. Sverige är inget undantag. SVT sänder nämligen hela galan live, från starten klockan 16 till finalen klockan tre på natten.

Dagen efter, den 3 juli, sänder SVT den BBC-producerade tv-filmen "The girl in the café", som kom till för att ytterligare sprida Live 8:s budskap. Den handlar om en politisk administratör (Bill Nighy) som av en händelse träffar en ung skotska (Kelly McDonald) och bjuder med henne till ett G8-möte i Reykjavik, vilket får oväntade följder. Bakom det högaktuella manuset står Richard Curtis, kungen av romantiska komedier ("Love Actually", "Notting Hill", "Fyra bröllop och en begravning" med flera). Den här gången är den komiska romansen en kontrast till den allvarliga, politiska bakgrunden. (PM)


Fakta/Live 8 - städerna och några av artisterna på respektive konsert:

London, Hyde Park:

Artister: Annie Lennox, Bob Geldof, Coldplay, Elton John, Joss Stone, Madonna, Mariah Carey, Paul McCartney, Pink Floyd, REM, Robbie Williams, Scissor Sisters, Snoop Dogg, Sting, Travis, U2.

-

Paris, Versailles:

Andrea Bocelli, Craig David, Cure, Dido, Louis Bertignac, Muse, Placebo, Shakira, Sheryl Crow, Youssou N´Dour.

-

Berlin, Siegessäule:

A-ha, Audioslave, Green Day, Roxy Music, Brian Wilson, Chris de Burgh, Crosby Stills & Nash.

-

Rom, Circus Maximus:

Laura Pausini, Faith Hill, Tim McGraw, Antonello Vendetti.

-

Philadelphia, Museum of Art:

Will Smith, Bon Jovi, Jay-Z, Destiny´s Child, Linkin Park, P Diddy, Stevie Wonder.

-

Toronto, Barrie, Park Place:

Bryan Adams, Barenaked Ladies, Deep Purple, Simple Plan, Motley Crue.

-

Tokyo, Makuhari Messe:

Björk, McFly, Dreams come true, Good Charlotte.

-

Johannesburg, Mary Fitzgerald Square, Newtown:

Lucky Dube, Zola, Orchestre Baobab, Malaika.

-

Moskva, Röda torget:

Pet Shop Boys, Bravo, Spleen.

---

Live 8 är det största evenemanget i Hyde Parks historia. Här är några siffror som visar vad som krävs för att arrangera konserten i London:

- 500 mikrofoner och 8 000 meter mikrofonsladd kommer att användas under kvällen.

- Tolv jättetv-skärmar på sammanlagt 472 kvadratmeter bildar tillsammans den största videoprojektionen som har använts under en utomhuskonsert i Europa.

- Över 2 000 säkerhetsvakter och värdar arbetar under kvällen.

- Under de tre veckor det tar att arrangera evenemanget förbrukar personalen bland annat 12 000 korvar, 50 000 liter vatten och 8 000 bananer. (PM)

Mer läsning

Annons