Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gemini samlar sig för en vända till

Annons
Syskonduon Gemini är tillbaka efter 20 års frånvaro. Med en färsk samlingsplatta i bagaget ska Karin och Anders Glenmark ut och spela live i Sverige.


Karin och Anders Glenmark var en syskonduo långt innan White Stripes, Fiery Furnaces och The Knife såg dagens ljus. Med låtar som "Kall som is" och "Mio min Mio" fick de stor framgång i Sverige i mitten av 1980-talet. Efter en lång paus är Gemini tillbaka med samlingsskivan "Det bästa med Karin och Anders Glenmark". Men återföreningen betyder inte att duon har några planer på att göra en hel platta med enbart nytt material.

- Vi börjar såhär, så får vi se sedan, säger Karin Glenmark och får medhåll av brorsan.

- Det är alltid tungt att dra i gång och börja skriva nya låtar. Det är rätt skönt att först samla ihop det man har gjort, ett dokument över det man har ställt till med. Det känns mer lägligt att börja så efter en så lång paus.

Som Gemini släppte Karin och Anders Glenmark två plattor på 1980-talet och det är i stort sett det materialet som samlingsplattan innehåller, plus någon b-sida och ett par nyinspelningar.

- Vi tog bort de låtar vi inte gillade och hittade lite outgivna låtar som vi skrev om och mixade om. Det var en låt som jag absolut inte gillar, där jag sjunger som en kratta, plus att låten inte var bra. Så det var ganska enkelt, säger Anders Glenmark.

Gemini var det första projekt efter Abba och musikalen Chess som Benny Andersson och Björn Ulvaeus skrev musik till. Gruppen fick mycket uppmärksamhet och uppträdde i tv i Skandinavien, Holland, England och Tyskland, även om det aldrig blev någon fart på den internationella karriären.

- Mycket var roligt med Gemini, men mycket var konstigt också. Alla var ju så nyfikna eftersom de skulle jämföra oss med Abba. Men massor av grejer var jätteroliga också och det är ju därför vi vill det här igen, säger Karin Glenmark.

Efter den andra och sista plattan "Geminism" från 1987 upplöstes gruppen. Därefter har Anders Glenmark gjort sig känd som producent åt artister som Eva Dahlgren, Orup och Patrik Isaksson och kanske främst som en tredjedel av gruppen Glenmark, Eriksson och Strömstedt. Karin har släppt ett soloalbum, men har sedan dess hållit sig undan offentligheten.

- Jag har ju sjungit hela tiden, men i sammanhang som inte har synts och hörts så mycket i medierna. Och det har passat mig. Jag gjorde ju det valet väldigt tidigt. Jag ville vara hemma hos barnen, men gör mina små utflykter då och då.

Den 25 november ger sig syskonen Glenmark ut på en julturné med Gemini. Under den tio datum långa turnén spelar de både traditionell julmusik och Geminis eget material i kyrkor och andra konsertlokaler. Bortsett från en företagssponsrad turné förra året, blir detta gruppens första riktiga live-turné någonsin. När det begav sig på 80-talet spelade de bara playback eller singback.

- Gemini var egentligen bara ett skiväventyr. Vi tog ju aldrig ut det på turné och det berodde väl på att man hade andra järn i elden. Vi gav oss aldrig tid att spela live, säger Anders Glenmark och Karin Glenmark instämmer.

- Det är det jag känner att jag saknade med den perioden. Det blev aldrig på riktigt. Men det är precis det vi ska göra nu. Sjunga och spela på riktigt. (PM)


Fakta Gemini:

Bakgrund: Består av syskonen Anders och Karin Glenmark. Benny Andersson och Björn Ulvaeus från Abba skrev och producerade musiken tillsammans med Anders Glenmark. Ingela "Pling" Forsman bidrog med flera texter.

Diskografi: "Gemini" (1985) och "Geminism" (1987).

Aktuella: Med samlingsplattan "Det bästa med Karin och Anders Glenmark" som släpps den 2 november och en julturné som inleds i Eskilstuna den 25 november och avslutas på Värmdö utanför Stockholm den 17 december.

---

Turnéplan:

25 november Eskilstuna, Eskilstuna Teater

26 november Grängesberg, Cassels

1 december Stockholm, Maria Magdalena kyrka

2 december Falun, Kristinehallen

3 december Karlstad, Scala

10 december Göteborg, Annedalskyrkan

11 december Kristianstad, Konserthuset

15 december Nyköping, Culturum

16 december Uppsala, Missionskyrkan

17 december Värmdö, Siggesta Gård

Mer läsning

Annons