Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ger Tintin nytt liv i tre dimensioner

Annons
När Tintins skapare Hergé dog 1983 kände koreografen, dansaren och formgivaren Marie Leblon att hennes seriefavorit måste få leva vidare. Hon började skulptera Tintin och andra seriefigurer. Ett urval visas i sommar på Kulturhuset i Stockholm.


-- Det märks så tydligt att Marie Leblon har en bakgrund som koreograf och dansare. Hon är så otroligt duktig på att fånga rörelser, säger Kim Ringholm som säljer Leblons figurer samt kort affischer och annan tintiniana i butiken Artmakers i Gamla stan.

Marie Leblons Tintin står aldrig still. För det mesta springer han, om han nu inte kastar sig ut i luften för att fånga papegojor eller hänger ut ur någon rymdfarkost.

- Ingenstans blir hennes kunskaper om kroppen och muskler i rörelse så tydliga som i en skulptur av Wallace, från den brittiska animationen "Wallace & Gromit". I full panik dånar han fram på motorcykeln. Genom byxorna i rumpan ser man på hans spända stjärtmuskler hur skräckslagen han är, berömmer Kim Ringholm.

För några år sedan klev Marie Leblons spontant in i Tintin-affären i Gamla stan och gillade vad hon såg. Hon erbjöd sig att signera de Tintin-skulpturer som Kim Ringholm hade i butiken och bjöd ner henne till sin verkstad i Normandie.

Från de original Leblon modellerar tar man en gummiform och gjuter sedan figurerna i upplagor mellan 300 och 2 000 exemplar. Avgjutningarna görs i en kompositplats som kallas resin som ger dem både tyngd och en tilltalande yta.

- De är sköra som porslin och lämpar sig absolut inte som leksaker. För omkring tio år gamla Tintin-skulpturer kan man få betala upp till 30 000 kronor, säger Kim Ringholm.

Hennes fascination för Tintin bygger mer på seriens estetiska kvaliteter och figurernas karaktärer än själva äventyren.

- Tintin är inte en påhittad grön marsian utan en vanlig människa som det går att identifiera sig med. Han är tidlös, stark och tydlig, ritad med känsla och kvalitet i en evig färgskala. Seriekonst på högsta nivå helt enkelt, säger Kim Ringholm.

I utställningen på Kulturhuset blir det bara ett fåtal Tintin-skulpturer (det saknades pengar för att ta hit den stora Leblon-utställningen som nyligen avslutades i Paris) men desto fler av hennes andra seriefavoriter.

Figurerna i "Lucky Luke", "Asterix och Obelix", "Wallace & Gromit" och "Barbapappa" har alla fått tredimensionellt liv genom Marie Leblon. Hon har också skulpterat mängder av franska seriefigurer som "Gaston", "Spirou" och sciencefictionhjältarna "Blake & Mortimer", från den Jules Verne-inspirerade äventyrsserien tecknad av Hergés assistent, belgaren Edgar Pierre Jacobs.

Marie Leblon är minst lika känd som möbel- och heminredningsdesigner. På möbelmässan i Stockholm i våras såg man och i trendiga designbutiker syns just nu hennes ofta godisinspirerade lampor, bord och pallar.

- Hon gör lampor som liknar godisklubbor och pallar med sittdynor som ser ut som lakritssnurror. Mycket av det hon gör är polkagrisrandigt eller ser ut som genomskinlig, knastrig kola, säger Kim Ringblom.

En Leblon-möbel, ett ubåtsinpirerat vitrinskåp i vitlackerad glasfiber, visas på utställningen på Kulturhuset, som pågår mellan den 28 juni och 31 juli. (PM)

Mer läsning

Annons