Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gestaltar Sveriges mest hatade man

Annons
Göteborg (PM)
Han har tvingats släppa in Sveriges mest hatade människa i sitt eget psyke. "Det var en oerhört otäck känsla", säger Eric Ericson som ska gestalta mördaren John Ausonius i Bengt Ohlsson pjäs "Lasermannen" som snart får urpremiär på Göteborgs stadsteater.

Eric Ericson har genomlevt många motstridiga känslolägen sedan regissören Susan Taslimi tidigt i våras erbjöd honom rollen.
- Vilken utmaning, vad spännande. Det var första reaktionen och jag kastade mig på en gång in i förberedelsearbetet. Senare har rollen ibland känts skrämmande, nu tycker jag att jag har lärt mig hantera John Ausonius på ett ganska bra sätt, säger han.
Vintern 1991-1992 skakades Sverige av en serie attentat riktade mot personer med invandrarbakgrund, samtliga blev skjutna med ett lasergevär. John Ausonius hann skjuta ihjäl iraniern Jimmy Ranjbar och skottskada ytterligare tio personer innan han kunde gripas. 1995 dömde Svea hovrätt honom till livstids fängelse för mord och mordförsök. Teaterpjäsen "Lasermannen" utgår från Gellert Tamas dokumentära bok med samma titel från 2003.
- Det är inte en dramatisering, men man kan säga att Bengt Ohlsson tagit avstamp i boken. I pjäsen går två fiktiva personer runt och intervjuar några av Ausonius offer och personer i hans närhet. Jag har också monologer som bygger på John Ausonius egna ord, säger Eric Ericson.
Pjäsen tar också upp Ausonius barndom. Mamman, pappan och Gustav, hans bästa polare på Tyska skolan i Stockholm, kommer till tals. Delar av Gellert Tamas intervju med Ian Wachtmeister ingår. Tillsammans med Bert Karlsson, startade Wachtmeister det populistiska partiet ny demokrati som i valet 1991 tog sig in i riksdagen med budskap som gick ut på att begränsa invandringen.
- Det är en mycket välskriven pjäs. Man kan säga att Bengt Ohlsson i viss mån går i polemik med Gellert Tamas - huruvida skuldfrågan ligger på samhället eller den enskilde individen. John Ausonius hade faktiskt ett val, han kunde ha avstått från att göra det han gjorde.
Eric Ericson ser också pjäsen som en kritik mot den tafatthet och brist på ansvar som polis och andra myndigheter visade inför dåden. Ausonius kunde under flera år råna banker och sedan skjuta elva människor innan han greps.
- Pjäsen lär oss att vi alla har ett personligt ansvar. När vi ser en människa i vår omgivning må dåligt då måste vi gripa in. I synnerhet om det är din son eller din bästa kompis.
Ansvaret ligger också hos dem som piskade upp stämningarna som gav näring åt Ausonius främlingsfientlighet.
- Ian Wachtmeister vill inte ta på sig något ansvar för vad som hände i Sverige på den tiden. Han ser sig inte alls som främlingsfientlig, men att han är det tycker jag att man ser mellan raderna i hans egna ord, säger Eric Ericson.
Att gestalta en verklig person har varit svårt, men Eric Ericson hade aldrig en tanke på att söka upp John Ausonius på Tidaholmsfängelset. Han har nöjt sig med att närma sig mördaren genom citaten i boken och via förhörs- och rättegångsprotokoll.
- Han har nog själv inget svar på frågan - varför han gjorde det.
Att försöka förstå Ausonius tycker Eric Ericson är omöjligt och inte heller nödvändigt för rollen.
- Att uttrycka ett hat som inte går att förstå är inte lätt. Jag får plocka fram min motvilja och förakt för ganska triviala ting för att hitta en beröringspunkter med de här starka känslorna, säger han.
Göteborgs stadsteater är först men inte ensamma om att dramatisera boken "Lasermannen". Senare i höst sänder SVT den som tv-serie i regi av Mikael Marcimain efter ett manus av Ulf Rydberg.
- Visst är det kul att vara först, men de båda iscensättningarna går inte att jämföra. Vi gör teater som maximalt kan ses av 6 000 personer i Göteborg. De gör en tv-serie för en potentiell publik på 9 miljoner.
Eric Ericson är i höst aktuell med filmen "Storm" av Måns Mårlind och Björn Stein som stod bakom tv-thrillern "De drabbade". Han har tidigare bland annat gestaltat en sjösjuk råtta i "Adventskalendern" och spelade senast mjukispappa mot Mikael Persbrandt i filmen "Som man bäddar". (PM)
.

Rolf Sundblad-

Bildtexter:

lasermannen0907_1.jpg
Eric Ericson spelar den livstidsdömde mördaren och attentatsmannen John Ausonius i Bengt Ohlssons pjäs "Lasermannen" på Göteborgs stadsteater.
Foto: Ola Kjelbye

lasermannen0907_2.jpg
Roberto Gonzales och Hanna Bogren i rollerna som de båda förhörsledarna.
Foto: Ola Kjelbye

lasermannen0907_3.jpg
- Jag gör nog det, svarar Eric Ericson på frågan om han uppfattar John Ausonius som en ond människa.
Foto: Ola Kjelbye

lasermannen0907_4.jpg
Lasse Pierrou i rollen som Ian Wachtmeister, i bakgrunden Roberto Gonzales och Hanna Bogren.
Foto: Ola Kjelbye

lasermannen0907_5.jpg
Boris Glibusic gestaltar rollen som iraniern, ett av John Ausonius offer.
Foto: Ola Kjelbye

Mer läsning

Annons