Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gettymuseets konst kan vara stöldgods

Annons
J. Paul Getty Museum i Los Angeles har en av världens främsta samlingar av antik konst. Men nu åtalas en av museets ansvariga av italienska myndigheter för medhjälp till förskingring, uppger nyhetsbyrån AP. Så mycket som hälften av Gettymuseets antika mästerverk har köpts av konsthandlare som misstänks ha fört ut stulen konst ur Italien.

Vid en inventering upptäckte museets advokater att 82 av konstverken hade köpts av konsthandlare och gallerier som misstänks ha hanterat stöldgods. Av de verk som klassas som antika mästerverk har drygt hälften köpts av hälerimisstänkta konsthandlare. En av handlarna dömdes till tio års fängelse för att ha fört ut stulen konst ur Italien. Han har överklagat domen och är fri i väntan på en ny rättegång i Rom i november.

Enligt Los Angeles Times har Gettymuseets ansvariga länge känt till att handlarna sålde konst som troligen kom från plundrade antika lämningar. Trots det gick de vidare med sina inköp.

Museet hävdar i ett uttalande att man inte medvetet har köpt något föremål som härrör från plundring eller olaglig utgrävning. (PM)

Mer läsning

Annons