Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gilliams bröderna Grimm inte så grym

/
  • Will Grimm (Matt Damon) är i knipa.Foto: Miramax
  • Jacob Grimm (Heath Ledger) förförs av den grymma Spegeldrottningen (Monica Belucci).Foto: Miramax
  • Jacob Grimm (Heath Ledger) och hans bror Will (Matt Damon) låtsas slåss mot spöken. Men sen möter de riktiga monster, och får kämpa för livet.Foto: Miramax

Filmstaden: Bröderna Grimm Regi: Terry Gilliam I rollerna: Matt Damon, Heath Ledger, Peter Stormare, Monica Belluci, med flera

Annons
BETYG: 3

Särlingen Terry Gilliam har alltid haft en plats i mitt hjärta. Först med sina sjuka animeringar i Monty Python, därefter i filmer som Time bandits, De tolv apornas armé, Fisher King, Brazil och inte minst den sorgligt underskattade Baron von Münchhausens äventyr.
I alla hans filmer har fantasin beretts en anarkistisk frihet, och upplevelsen har blivit både fängslande, underhållande och lite skrämmande. Inte alltid har det goda segrat, vilket är i samklang med verkligheten.
Kort sagt, inför varje ny film som mannen satt sitt namn på har jag väntat med spänning på slutresultatet.

Så även med Bröderna Grimm, som handlar de berömda sagofarbröderna. Men Jacob och Will Grimm (Heath Ledger och Matt Damon) sitter inte bara och skriver sagor, utan som ett 1800-talets Ghostbusters jagar de bort monster som hemsöker olika byar på den tyska landsbygden. Häxorna och spökena är dock inte äkta; de är skapade av bröderna som mot saftig ersättning låtsas fördriva dem. Sedan åker de vidare till nästa by och kör bluffen en gång till.
Svindleriet funkar bra tills en fransk general och hans diaboliske medhjälpare Cavaldi (ännu en bisarr roll för Peter Stormare) genomskådar deras knep, och dömer dem till döden. Jacob och Will kan benådas om de avslöjar några andra lurifaxar, som håller hus i en liten by. Flera unga flickor har försvunnit, bland annat Rödluvan och Greta, men om de återbördas blir bröderna fria. Problemet är bara att hemskheterna är på riktigt.

Historien har således enorm potential, men filmen blir aldrig häpnadsväckande och halsbrytande. Anledningen till det beror förmodligen på att den excentriske Gilliam vingklippts av filmbolagscheferna Harvey och Bob Weinstein (de borde kallas Bröderna Grym), och hindrat honom att sväva ut ordentligt.
Tydligast märks det på den billiga scenografin och de undermåliga specialeffekterna, som ruinerar suggestionen.
Likaså är filmen för lång; flera scener känns onödiga, och vattnar ur dramatiken. Till sist vill man bara skrika \"Men få slut på det nån gång!\". Så ska det inte vara, en Gilliam-film ska man vilja se om i samma ögonblick eftertexterna rullar.
Med sorg kan jag därför konstatera att Bröderna Grimm är hans sämsta film. Tro inte att det är dåligt, jämfört med mycket annat är det lysande. Men med tanke på tidigare stordåd har man rätt att kräva mer av en filmskapare som Gilliam.

Mer läsning

Annons