Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glamrockarna Supergroupies vågar glänsa

/
  • Skivdebuterande glamrockarna Supergroupies sångare Kim Simon och trummisen John Linden.

De började med ett skivsläpp i Japan. Nu har glamrockande göteborgarna Supergroupies självbetitlade debutalbum nått Europa. Flärd, glamour och uttrycksfullhet är något av deras signum och jantelagen ligger långt borta för kvartetten.

Annons
Albumet är en hyllning till livets goda, som ofta är sex och samlevnad. En del i budskapet är att man ska ge sig hän till det positiva, säger gruppens sångaren Kim Simon.
Skivan Supergroupies är producerad av Kee Marcello, producent och gitarrist i pudelrockbandet Europe. Genom hans nätverk fick de kontakt med managern Sandy Einstein, som hjälpte Supergroupies att få ett skivkontrakt med ett stort bolag i Japan. Den självbetitlade debutskivan släpptes där i fjol, och Supergroupies har bland annat spelat på den svenska ambassaden i Tokyo. Reaktionerna från de japanska fansen överträffade mottagandet de var vana vid från rockklubbar som Sticky Fingers i Göteborg.
Reaktionerna från fansen var fantastiska och lite överväldigande. Man får inte riktigt lov att uttrycka sig så mycket i Sverige, säger trummisen John Linden.
Jag är väldigt anti jante och hela Supergroupies är en revolt mot jantelagen. Det handlar inte om att vara förmer än andra. Vi vill ju istället bjuda in till fest, inflikar Kim Simon.
Kim Simon, John Lindén och basisten Micael Grimm började sin gemensamma musikaliska bana 2001, men har under årens lopp haft problem med att hitta en gitarrist som har fungerat i bandet. Efter många turer tillkom gitarristen Leo Hanson i år, och nu har de hittat rätt. Supergroupies har jämförts med svenska kollegor som The Ark och Hardcore Superstar, och kvartetten från Göteborg har sina musikaliska rötter mer i den brittiska rocken från 1960- och 70-talet än i efterföljande decennium. Husgudarna är allt från Rolling Stones till Kiss och David Bowie och de inspireras även av glammiga artister som förlorat sin glans, som Gary Glitter. Åtminstone innan Glitters pedofilskandaler uppdagades.
En video har spelats in till låten Bouncin\' som troligtvis blir första singeln från plattan som släpptes i Europa i början av juli. I höst är en turné i England planerad och fler spelningar i Italien, där de har spelat under sommaren.
Bandnamnet Supergroupies kom till genom att en bekant såg en bild på gruppen och tyckte att de snarare såg ut som groupies och inte som ett band. Prefixet super lades till och bandet fick ett namn som alla medlemmar tyckte fungerade. Namnet har också en symbolisk betydelse.
Vi sticker vi inte under stol med att vi hämtar inspiration från rockhistorien. Jag sitter inte och tror att vi skapar något för allra första gången, säger John Linden.
Om Supergroupies själva skulle ha varit groupies till något av de stora rockbanden i historien enas de om att det skulle ha varit till Kiss. (PM)
Annons