Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Goncourtpriset till Weyergans

Annons
Frankrikes mest prestigefyllda litterära pris Goncourtpriset har tilldelats Francois Weyergans för romanen "Trois jours chez ma mére", uppger Le Monde. Storfavoriten Michel Houllebecq snuvades på segern med två röster.

Goncourtjuryns sekreterare Didier Decoin förklarade vid tillkännagivandet att man har velat uttrycka sin "självständighet" genom valet av Weyergans. I medierna har det framstått som att Michel Houllebecqs "La possibilité d´ une ile" var det självklara valet. "Men det här är inte en Dreyfus-affär som har förvandlats till en Houllebecq-affär", fastslog Didier Decoin.

"Trois jours chez ma mére" handlar om svårigheterna för en romanförfattare att skriva. Boken "ställer frågan om det litterära sammanbrottet finns? Svaret är ´ja, det finns´", skriver juryn i sin motivering.

Samtidigt har ett annat franskt litteraturpris delats ut. Renaudotpriset går till Nina Bouraoui för "Mes mauvaises pensées", en berättelse från en psykiatrikers analyssoffa. "Det är en lång kärleksförklaring på 300 sidor till livet, till Algeriet, till Frankrike, till skrivandet", står det i juryns motivering. (PM)

Mer läsning

Annons