Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör film av Beskows saga

Annons
Debutlångfilmen "Kill your darlings" är en roadmovie genom USA. I nästa projekt gör regissören Björne Larson film av det svenskaste av svenska - en saga av Elsa Beskow.


- Jag älskar tomtar och troll och vi har så mycket av den historien i Sverige som ingen har gjort film av, säger han.

Björne Larson började sin karriär som reklamfilmsregissör och debuterade i filmsammanhang med kortfilmen "Att döda ett barn" som byggde på Stig Dagermans berömda novell. Nu är han aktuell med Sverigepremiären av roadmovien "Kill your darlings", som delvis baseras på egna upplevelser.

I och med filmatiseringen av en av Elsa Beskows sagor återvänder han till de stora svenska författarna.

- Vi har så enormt fina verk som ingen har gjort film av i Sverige. Sägnerna från John Bauers tid till exempel. Jag läste en av Elsa Beskows sagor ur "John Bauers sagovärld" som jag blev helt förälskad i, berättar han.

- Jag är den första någonsin som får göra en spelfilm på hennes verk.

Ännu så länge vill han inte avslöja vilken saga det rör sig om. Men handlingen kretsar kring en ensamstående mamma och hennes barn som bor i New York.

- Drömmen är att spela in en tredjedel i New York och två tredjedelar hemma i de värmländska skogarna. Lite som "Neverending story" var uppbyggd: en pojke i nutid och en sagovärld. Jag vill bygga upp sagovärlden i Sverige för att visa vilken brutalt vacker natur vi har hemma som en kontrast till höghusen. Det blir också en hyllning till Elsa Beskow.

Det är familjen Beskow som har gett sin tillåtelse till Björne Larson att filmatisera Elsa Beskows verk. Nu ska han sätta sig ned och börja jobba med manuset till filmen. Ännu så länge är inga skådespelare klara för filmatiseringen. (PM)

Mer läsning

Annons