Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör rent hus på Dramaten

Annons
Smutsen har trängt ända in i teaterns gyllene rum. Mitt på Dramatens Stora scen tornar ett gigantiskt skräpberg upp sig. Vad ska bort och vad är värt att behålla? De sju städerskorna sopar rent - även med publikens ingrodda fördomar.


Aldrig tidigare har det städats så intensivt på Dramaten som nu. Klassikerna har fått maka på sig för en helt nyskriven pjäs om ett ämne som engagerar oss alla. Under 18 kvällar i april och maj röjs och slängs det, dammas och moppas, putsas och fejas tills scenen ligger blank som en vindstilla fjärd.

- För oss var det jätteviktigt att vi skulle vara här mitt i guldet. Kontrastverkan är så stor mellan det här rummet och allt skräpet, säger manusförfattaren Jörgen Hjerdt och regissören Åsa Kalmér.

Ända sedan 2004 har paret Hjerdt och Kalmér arbetat med pjäsen "De sju städerskorna". Det började med en videokväll framför Fernando Mereilles "Maids", en film om brasilianska hembiträden och slutade i en diskussion om Maja Ekelöfs klassiska 70-talsbok "Rapport från en skurhink".

- Av en slump såg vi Mereilles film tillsammans med ett av Maja Ekelöfs barnbarn som jag känner. Så vi läste boken igen och fick lust att göra något, säger Jörgen Hjerdt.

Hur ser städerskans tillvaro ut i dag? Hur upplever hon (för det är än i dag oftast kvinnor som städar) sin situation och hur värderas hon av omgivningen? Vad räknas som smuts? Och vem bestämmer vad det är som ska städas bort? Frågeställningarna som dök upp var många. Svar på vissa av frågorna fick ensemblen genom att göra research hos olika städbolag, intervjua dem som jobbar där och själva prya som städerskor.

- De vi träffade hade väldigt mycket humor och var tuffa och raka. De spelade inte rollen som städerska. De hade mycket kraft, åsikter och rättspatos, säger Åsa Kalmér.

Men vad har städerskan för status i dag? Har den förändrats sedan Maja Ekelöf skrev sin bok?

- Städerskorna var av delade meningar där. En del tyckte inte att det hade hänt något alls, Andra tyckte att inställningen hade förändrats väldigt mycket. Men jag vet inte hur mycket den egna självkänslan spelade in. Städning är av tradition sett som ett lågt yrke, det upplever de allihop, säger Jörgen Hjerdt.

- En städerska vi pratade med sade att det är ju inga barn som drömmer om att bli städerskor. Det har vi spånat vidare på. De flesta har andra drömmar, men som vuxen vill man inte bli lokförare i alla fall.

Från början var skådespelerskan Lena Endre involverad i projektet. Med liv och lust kastade hon sig in i forskningsarbetet kring städningens vara eller inte vara. Men oturligt nog drabbades hon av svårartade problem med stämbanden bara några veckor före premiären. I sista minuten har Kajsa Reingardt fått hoppa in i stället för Endre i ensemblen.

- Vi var väldigt deprimerade ett par veckor. Lena säger att hon inte kommer att komma över det där. Men om det blir en extra spelperiod så kanske hon kan hoppa in i höst. Men Kajsa gör sin egen tolkning, hon har gjort en fantastisk prestation på den korta tid hon har varit med, säger Åsa Kalmér.

Ensemblen har fått slita hårt för att klara av att sjösätta "De sju städerskorna". Varje kväll ska hela det stora skräpberget städas bort från scenen - en process som kräver stor organisationsförmåga och en hel del muskler. Samtidigt har teaterarbetet skapat en oanad lust till städandet hos de flesta.

- Vi hoppas att vi ska kunna intressera folk för städning. För det är vad som har drabbat oss. När jag kom hem häromdagen hade Jörgen kalkat av hela köket. Det har hänt nästan hela ensemblen, säger Åsa Kalmér.

Pjäsens titel är inspirerad av Bibelns sju änglar i Johannes uppenbarelsebok. Renhetsbegreppet har varit centralt hos mänskligheten ända sedan tidernas begynnelse och förekommer i de flesta religioner. Det smutsiga - det orena - har ställts i motsats till det heliga. På samma sätt är det viktigt att komma ihåg att det vi betraktar som skräp och smuts inte självklart är det i någon annans ögon.

- Det är till exempel väldigt svårt att skilja mellan vad som är en antikvitet och ett lumpföremål. Plötsligt är det någon människa som bestämmer sig för att upphöja det här lumpföremålet. Det tycker jag är intressant att värdet styrs av betraktaren, säger Åsa Kalmér.

Och Jörgen Hjerdt fortsätter.

- Hela pjäsen kretsar kring värdekonstruktionen. Hur man tillskriver saker värde. Det finns en brittisk ekonom som har ägnat sig åt att räkna ut om man kan gradera lycka i pengar. Han värderar samlag och att få barn - det är helt bisarrt. Att bli frånskild skulle enligt hans uträkningar kunna kompenseras med 300 000 kronor i månaden.

"De sju städerskorna" är Jörgen Hjerdts och Åsa Kalmérs andra gemensamma teaterprojekt efter uppmärksammade "Flickan och skulden". De gillar att jobba ihop, tycker att de har samma formspråk och känsla för det fysiska utspelet. Nu planerar de nya projekt på Dramaten och hoppas också kunna filmatisera "De sju städerskorna".

Att ämnet städning är laddat för de flesta är de väl medvetna om. Inte heller de har sluppit undan samvetsfrågorna kring städproblematiken.

- Vi har städerska och i början vill man på något vis skyla över det. Det finns inbakat i det att det är lite skuldbelagt att erkänna att man behöver hjälp med städningen. Att bestämma sig för att ta hem en snickare eller få hjälp med att måla om är okej, men att ha städhjälp är tabubelagt. Det tycker jag är märkligt - varför är det så himla känsligt? undrar Åsa Kalmér.

Kan man se pjäsen som ett inlägg i pigdebatten?

- Det får gärna vara inlägg i en debatt. Men pigor är något annat. Om man bestämmer sig för att värdera städning lite högre är det en tjänst bland alla andra här i samhället. Men det måste vara vitt betalt och städerskan ska ha de förmåner alla andra har.

"De sju städerskorna" har urpremiär på Dramaten den 1 april. Något som både Åsa Kalmér och Jörgen Hjerdt har en liten smula ångest inför.

- Det är upplagt för en smash. "En skitpjäs". "Det var bara skräp". Och dessutom med premiär den 1 april, suckar Jörgen Hjerdt. (PM)

Mer läsning

Annons