Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göteborg blir P2:s Musikstad

Annons
Göteborgs musikliv hamnar i fokus i Sveriges Radio i höst. Staden har utsetts till P2:s Musikstad 2005.


- Göteborg är en stad med ett rikt utvecklat musikliv i alla P2:s genrer, klassiskt, folkmusik och jazz. Den nya musiken är mycket välutvecklad och det finns många mötesplatser för musiken, säger radiokanalens nya redaktionschef Anna-Karin Larsson.

I fyra dagar, den 20-23 oktober, rensar P2 sina tablåer och flyttar till Göteborg för livesändningar från många av stadens musikscener och sänder program som "Önskekonserten" och "Mitt i musiken" i västkuststadens folkmyller.

Ännu har inte planeringen av programmet kommit i gång, men det blir en direktsändning av en konsert med Göteborgssymfonikernas firande av sitt 100-årsjubileum, med Neeme Järvi som dirigent.

- Vi hoppas givetvis också kunna sända något från Göteborgsoperan, men det är inte klart ännu. Självklart blir det musik från alla större scener i Göteborg, säger Anna-Karin Larsson.

Det är tredje året som P2 väljer Musikstad efter samma mönster som systerkanalen P3:s Popstad. Förra året var Stockholm europeisk musikstad inom radiounionen, men dessförinnan har Västerås och Helsingborg fått äran och chansen till pr för stadens musikliv.

- Men det är också ett sätt för P2 att exponera sig på bred front i en stad. Vi är en relativt liten kanal och känner att vi förtjänar att fler upptäcker oss, säger P2:s programchef Elle-Kari Höjeberg.

Hon är också upptagen med arbetet att radikalt göra om P2. Till hösten ska planerna presenteras.

- P3 och P1 har genomgått stora förändringar. Nu är det P2:s tur. Jag vill ha en kanal som är mer flexibel och inte så fastlåst i tablåerna. P2 är en kanal med två uppdrag, musiken och invandrarprogrammen. De har väldigt olika lyssnare. Jag undersöker just nu hur vi ska kunna skapa renodlade block så att lyssnarna vet att under en viss tid på dagen kan de lyssna på sin typ av program, säger Elle-Kari Höjeberg, som hoppas att musiken och invandrarprogrammen på sikt ska få skilda kanaler, så att två renodlade kanaler kan skapas. (PM)

Mer läsning

Annons