Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gott blir ont i nya Star wars

Star Wars: Episod III knyter ihop Star Wars-sagan efter nästan tre decennier. Regissören och manusförfattaren George Lucas berättar om inspirationen bakom filmerna, vars manus började skrivas redan under Vietnamkriget. - Temat i filmerna är demokratier som frivilligt ger sitt land till en diktator, säger regissören.

Annons
Efter 28 år går Star Wars-sagan slutligen i hamn - Star Wars: Episod III Mörkrets hämnd har premiär dag. Då får vi äntligen se hur den gode jediriddaren Anakin Skywalker förvandlas till den onde Darth Vader, den svartklädde, ikoniske superskurken från de ursprungliga tre filmerna.
Många yngre Star Wars-fans gör antagandet att filmernas tema och politiska intriger egentligen handlar om George Bush, men så är inte fallet, berättar George Lucas, på plats i Cannes där filmen hade världspremiär för några dagar sedan.
- Jag började skriva historien under Vietnamkriget, på Nixons tid. Star Wars har därför inget med Bush eller Irak att göra. På den tiden visste vi inte vad Irak var för något, för oss var Irak ett land vi sålde massförstörelsevapen till medan vi i stället bråkade med Iran, förklarar Lucas.
- Temat i filmerna är demokratier som frivilligt ger sitt land till en diktator, fortsätter han. Detta är något som ständigt har förekommit i världshistorien och det förekommer än. Star Wars handlar om hur gott kan bli ont, och de flesta onda människor tror att de är goda.
Hittills har det blivit sex filmer, men ursprungligen skulle det bara bli en.
- Jag arbetade med manuset till den första filmen i två år. Men när jag blev klar var jag tvungen att dela upp berättelsen på tre filmer. Därefter växte det hela ännu mer, säger Lucas.
När episod 1, den första delen i den andra trilogin, hade premiär 1999 var många kritiker inte nådiga och den fick överlag dåliga recensioner. Det samma gäller även för episod 2.
- De senaste åren har jag upptäckt att Star Wars-fansen kan delas upp i två grupper: de som är över 25 och de som är yngre än 25. De som är äldre såg den första trilogin när den kom på 70- och 80-talen och de negativa recensionerna av episod 1 och 2 skrevs förstås av dessa äldre fans. Men gruppen med barn och ungdomar under 25 är lika stor och de ungarna älskar de nya filmerna. Själv ser jag på alla filmerna som en enda film.
En av orsakerna till att episod 2 fick ljum kritik, var Hayden Christensen, som spelar Anakin Skywalker. När han i den nya filmen transformeras till Darth Vader, förvandlas han inte bara till en ny figur, utan även till en annan skådespelare, eftersom James Earl Jones står för Vaders röst.
- Den fysiska förvandlingen var inte svår tack vare make up-killarna. Men i scenen där Anakin bränns upp för att bli Darth Vader hjälpte sminket mig med mentaliteten. När jag såg mig själv i spegeln kände jag att jag förvandlades även psykiskt, säger Hayden Christensen.
Natalie Portman är tillbaka som Padmé, även om hon i Cannes inte är sig riktigt lik. Eftersom hon just nu spelar in V for Vendetta har hon rakat skallen. När Portman började spela sin rollfigur i Star Wars, var hon fortfarande ett barn. Nu har hon hunnit bli 24.
- Jag tyckte att Star Wars var en fantastisk möjlighet, att få spela samma person i flera filmer och låta henne utvecklas. Jag gillade att jag kunde göra vissa saker annorlunda när jag blivit äldre.
George Lucas hävdar att det inte blir fler Star Wars-filmer för bio. Däremot kommer det två stycken tv-serier. En animerad som handlar om klonkrigen, och en med riktiga skådespelare som handlar om mindre kända figurer i Star Wars världar. (PM)

Mer läsning

Annons