Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grabben i graven bredvid blir pappa

Annons
Närmare en miljon svenskar har undrat - fick bibliotekarien sin mjölkbonde? Boken sa kanske, filmen sa ja. Nu kommer Katarina Mazetti med svaret till vad som hände efter "Grabben i graven bredvid".


Jodå, det kan avslöjas redan nu, utan att förstöra spänningen. När "Familjegraven" börjar sätter Desirée och Benny i gång med att göra barn. Det var precis vad de lovade varandra i slutet av den första boken. Allt tycktes upplagt för en andra bok, men författaren Katarina Mazetti hade inte planerat en fortsättning trots det öppna slutet i den första.

- Jag är väldigt svag för öppna slut. Jag kan banne mig inte sätta punkt, inte förrän personerna dör. Det är ju så, om man sätta punkt i sitt eget liv, det finns ju inget annat ställe än vid graven. Livet fortsätter alltid, säger Katarina Mazetti.

Det krävdes en fråga från förlaget för att Katarina Mazetti skulle gå i gång, men sedan behövdes bara ett par månaders koncentrerat skrivande i början av året för att boken skulle ligga klar. Hon säger att det mesta gav sig självt. Så fort Desirée blev gravid var temat för boken uppenbart.

- Jämställdheten tar slut när det första barnet föds. Fram till dess kan man inbilla sig att man har det jämlikt och delar på matlagning och städning. Men när första barnet kommer är en hemma, gissa vem?, och då välter hela bygget. Sedan skevar det bara mer och mer, säger Katarina Mazetti.

När Desirée blir hemma med barnen hamnar hon snart i ett slitigt liv som mjölkbondehustru med gamla invanda könsroller där kvinnorna står vid diskbänken och servar männen som sitter vid köksbordet.

- Det här med att ha barn tar ju verkligen musten ur en men det är ju det som gör livet tredimensionellt.

Katarina Mazetti vet. Hon var själv yrkesverksam trebarnsmor, gift med en mjölkbonde. Då arbetade hon som radiojournalist, bland annat med feministiska program som "Radio Ellen" eller "Freja".

Men det är inte bara Desirée som kommer till tals i "Familjegraven". Liksom i första boken får Benny och hon omväxlande föra ordet.

- Det finns män som frågat om jag har någon man som hjälper mig eftersom jag lyckas skildra hur män tänker så bra. Men det har jag givetvis inte. Det handlar bara om att med inlevelse sätta mig in i personerna. Jag har tre söner som jag älskar och har varit gift med två trevliga killar. Enkönad jämlikhet existerar inte, det måste gå på två spår. Det vet alla feminister - utom en och annan.

När "Grabben i graven bredvid" kom ut i Ryssland reagerade journalisterna där redan på första boken feministiska budskap.

- Vad är så feministiskt med den? Det hade ingen sagt något om i Sverige. Jo, hon lämnar ju inte sitt arbete genast och lär sig mjölka. Det var en feministisk handling i Ryssland.

Hela Katarina Mazettis författarskap -  barnböcker, ungdomsböcker, deckare och novellsamlingar och romaner - präglas av förmågan att blanda humor och en lättsam stil med tunga ämnen. Hon har ofta fått försvara humorn och det lättsamma tilltalet.

- Folk var så chockade över att den första boken var lite kul att de inte märkte hur allvarlig den var. Där är två människor som förlorat sin enda nära anhörig, som har en romans som slutar med att de gör slut och bägge blir djupt deprimerade, där finns personer som hamnar på psyket och allt möjligt tungt. Är man det minsta kul kan man bli kallad skratthora. Nu skiter jag i det och jag tror det är på väg att förändras.

Men livet som yrkesarbetande småbarnsföräldrar är så tufft att Katarina Mazetti tror att allvaret i "Familjegraven" kommer att synas mellan skratten.

- Den här är nog lite mörkare. Man inser ju att ingenting är lätt. Det kunde man möjligen inbilla sig efter förra boken. Men det kan man inte längre när man varit tillsammans ett tag.

Men humorn i böckerna är inget hon försöker kämpa sig fram till - den kommer av sig själv. Hon ser den som en självklar del av den realism hon vill återskapa.

- Jag är förvånad att inte fler böcker använder sig av humor. Det är realistiskt att det ibland är roligt, ibland är tragiskt. Sådant är livet. Men de flesta siktar in sig på den mörka sidan, den betraktas som mer äkta.

Hon kan tänka sig att det blir ytterligare en bok om Benny och Desirée, men i så fall dröjer det ett par år. De måste få mogna till sig först.

- Även påhittade figurer lever sina liv i sin egen tidszon. (PM)

FAKTA:

Katarina Mazetti har många projekt i gång just nu.

+ Samtidigt med den tryckta boken släpps "Familjegraven" inläst på cd. Då är det inte skådespelarna Michael Nyqvist och Elisabeth Carlsson från filmen som läser. Bennys partier läses av Stefan Sauk och Desirées av Gunilla Röör.

+ För första gången skriver hon själv ett filmmanus. Tillsammans med regissören Leif Magnusson ska hon göra film av sin roman "Tarzans tårar". Om allt går i lås blir det filminspelning nästa år.

+ I höst debuterar hon som läroboksförfattare med läseboken "Ottos äventyr" för barn i årskurs 3.

+ "Grabben i graven bredvid" översätts kontinuerligt till nya språk. Närmast väntar den italienska varianten och inom kort kommer boken även på engelska.

+ På några års sikt blir det troligen en film även av "Familjegraven", men Katarina Mazetti håller på filmrättigheterna tills "Tarzans tårar" har nått publiken. De ska inte konkurrera ut varandra.

+ Hon har återupptagit ett stort romanprojekt som hon arbetade med innan hon började skriva "Familjegraven".

+ Hennes stora fritidsintresse är att öppna salonger tillsammans med sina vänner. Hon har fyra just nu: musiksalong, berättarsalong, litteratursalong och en journalistisk salong.

Mer läsning

Annons