Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gratis att ladda ned musik från biblioteken

Annons
I höst kommer bibliotekens låntagare att kunna "låna" hem musikfiler via internet. Bibliotekstjänst har tecknat ett avtal med det danska företaget Phonofile och tagit fram en modell för hur utlåningen av musikfilerna ska fungera, skriver Svenska Dagbladet.

Mellan 100 000 och 150 000 olika låtar ska finnas att tillgå på bibliotekens hemsidor och i första hand handlar det om populärmusik från 80-talet och framåt.

- Det är ett sätt att erbjuda en modell som ligger rätt i tiden och tar hänsyn till upphovsrättslagliga krav. I dag lånar biblioteken ut väldigt mycket cd-skivor och det är mycket kostsamt. Slitaget på skivorna är stort, det krävs mycket personal och man gör kortsiktiga inköp, säger Jonas Hallström, produktansvarig på Bibliotekstjänst.

Musikfilerna kommer inte att kunna laddas ned i mp3-format utan endast i det krypterade wma-formatet. Det finns dock tekniskt kunniga personer som klarar av att kringgå den typen av skydd som omger wma-filerna.

- För vår del handlar det som att leverantören och rättighetshavarna är till freds med systemet och det stödet har vi, säger Jonas Hallström (PM)

Mer läsning

Annons