Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guiseppe Tornatores filmliv inte bara paradiso

Annons
Redan med sin andra film "Cinema Paradiso" skaffade sig Guiseppe Tornatore en plats i biopublikens hjärtan för evigt. Vägen vidare efter succén har varit svårare. På Italienska filmfestivalen i Stockholm visas denna vecka alla filmerna av den italienske regissören.


- Jag är inte helt förtjust i tanken på en retrospektiv. Det får en att känna sig gammal, och jag är inte redo att göra bokslut ännu. Men visst, det är ett privilegium att det finns en publik som vill se alla filmerna man har gjort, säger Guiseppe Tornatore.

Den italienska filmfestivalen hålls i år i Stockholm för åttonde gången. Utöver Tornatore-serien visas det bästa ur de senare årens italienska filmproduktion. Filmerna visas på biografen Sture och på Italienska institutet i fram till den 22 september, men Guiseppe Tornatore har själv bara tid att vara på plats två dagar. Efter att ha invigt sin retrospektiv, mött svenska filmstudenter och sett en Greta Garbo-utställning flyger han tillbaka till Italien igen. Nästa vecka börjar han inspelningen av en ny långfilm - den första han gjort sedan "Maléna" blev en flopp hos både publik och kritiker år 2000.

Under de senaste åren har Guiseppe Tornatore arbetat på det internationella jätteprojektet "Leningrad", en film om belägringen av staden under andra världskriget. Risken finns att alla förberedelser är förgäves. Just nu ligger arbetet nere sedan det blivit problem med finansieringen.

-- Men den kommer att bli gjord. Är det något som kännetecknar mig som regissör är det att jag lyckas göra mina filmer. Brinner jag för en idé så förverkligar jag den också. Detta är en komplext projekt och just nu har vi problem på grund av att det är så många medproducenter inblandade.

Den välskräddade 49-årige regissören sitter tillbakalutad en av originalfåtöljerna på Italienska institutet, liksom allt annat i byggnaden ritat av arkitekten Gio Ponti på 50-talet. I sina filmer har Guiseppe Tornatore ända sedan "Cinema Paradiso" haft en förkärlek för det förflutna och för sin barndoms Sicilien. Hans filmer har ett släktskap med såväl neorealismens mästare som den lättsammare italienska komeditraditionen. Men när man ber honom att nämna sin egen favorit väljer han filmen som inte passar in i mönstret: "En ren formalitet" med Roman Polanski och Gérard Depardieu i ett tätt kammarspel, där den förstnämnde är en poliskommissarie och den andre en mordmisstänkt författare.

- Egentligen vill jag inte välja ut någon. Alla ligger mig varmt om hjärtat. Men om jag verkligen tvingas tar jag den. Det var en otursdrabbad inspelning, en svår film att göra och den fick hård kritik och ingen stor publik. Men med åren har mina band till filmen blivit allt starkare. Jag får mängder med brev från folk som älskar den och varje år ber ett tiotal teatergrupper att få sätta upp den.

Han vill inte säga mycket om sin nästa film, mer än att den utspelar sig i förgången tid och inte är en politisk film. Med andra ord en film som passar väl in i hans mönster.

Det är länge sedan världens bästa filmer kom från Italien. Efter namn som Scola, Bertolucci, Taviani, Moretti och Tornatore är det svårt att hitta de riktigt lovande nykomlingarna.

- Italiensk film är inne i sin mest kritiska period någonsin. Vi har en regering som inte tycker om film, som inte gör något för att stärka den. Att det trots allt görs en del film är ett mirakel, säger Guiseppe Tornatore. (PM)


Fakta: Italienska filmfestivalen:

Den italienska filmfestivalen pågår mellan den 16 och 22 september.

Festivalen, som hålls för åttonde året, arrangeras av Italienska kulturinstitutet.

Filmerna visas på biograf Sture och på Italienska kulturinstitutet.

I år visas filmer av regissörerna Pasquale Pozzessere, Catherine McGilvray, Guido Chiesa, Davide Ferrario, Stefano Mordini, med flera.

Den svenske dokumentärfilmaren Erik Gandini, med italienska rötter, presenteras också med en serie filmer.

Mer läsning

Annons