Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gulligt om minihäxan Kiki

Filmstaden: Kikis expressbud

Annons
Det var mästerverket Spirited away som äntligen gjorde Hiyao Miyazaki till ett hyfsat välkänt och publikdragande namn även i Sverige. Sedan dess har vi fått se inte bara Det levande slottet utan också hans tidigare producerade pärla Min granne Totoro. Och nu är tiden kommen för Kikis expressbud från 1989.
Det är en gullig och underhållande historia om den 13-åriga häxan Kiki, som ska göra praktik och som tillsammans med sin talande katt startar en budfirma. Det är välgjort, om än inte lika fantastiskt som i Spirited away och Det levande slottet, och är lika sevärt för barn som för vuxna.
Vi vuxna har inte minst behållning av att Miyazaki till bakgrunderna har inspirerats av Stockholm! Det går att känna igen såväl miljöer som att det vid några tillfällen går att läsa butiksskyltar på svenska.
Udda? Javisst, men Miyazaki har alltid varit förtjust i att hitta miljöer i länder i väst.
Nu väntar vi bara på att någon ska ta in Prinsessan Mononoke. Samt att Miyazakis nya film får premiär vid 2008 års filmfestival.Bildtext 1: Hiyao Miyazaki letar gärna miljöer till sina filmer från utländska städer. Det finns till och miljöer som är inspirerade av Stockholms gatuliv i nya filmen Kikis expressbud.
Foto: Sonet Film.

Mer läsning

Annons