Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håkan Norberg: Allas vår Scarlett fyller 21

Annons
Scarlett Johansson inledde sin skådespelarkarriär som tioåring i familjefilmen North i regi av Rob Reiner. Titelrollen spelades av Elijah Wood och i rollistan fanns bland andra Jason Alexander och Julia Louis-Dreyfus från tv-serien Seinfeld.
Sedan dess har Johansson medverkat i över tjugo långfilmer. Hon har spelat mot Robert Redford, Dianne Wiest, Billy Bob Thornton, Frances McDormand, Tom Wilkinson, Colin Firth, Helen Hunt, Ewan McGregor, Bill Murray, med flera. Hon har tagit regi från bland andra Joel Coen, Sofia Coppola och Woody Allen.
Numera syns Scarlett Johansson på vart och vartannat uppslag i damtidningarna, i stora reportage och små notiser, men även i påkostade annonser för skönhetsprodukter. Hon är lika populär bland skolpojkar som bland deras mormödrar. Hon lockar alla och envar till biograferna. Hennes nästa film är en prestigefylld produktion baserad på James Ellroys roman The Black Dahlia i regi av Brian De Palma.
På tisdag fyller Scarlett Johansson 21 år, en ålder då de flesta är ganska nöjda om de har lyckats få sitt första jobb. Samma kväll visar Sveriges television en
av hennes bästa filmer - Ghost world från år 2000.
Ghost world är baserad på ett högst egensinnigt seriealbum av Daniel Clowes.
Temat är utanförskap, vilket filmen förmedlar på ett utmärkt sätt i alla led - från skrivande, via scenografi och kostym, till regi och skådespeleri.
Någon går till den stora videokedjan för att hyra Fellinis 8 ½, men blir hänvisad till 9 ½ vecka med Mickey Rourke. Någon går till en bar för att lyssna på jazz, men får höra en slags modern musikhybrid som mer låter som dålig hardcore. Någon är på dejt och tvingas dansa till discoplattityden Solid (as a rock) med Ashford & Simpson.
Det är något som inte står rätt till i världen. Det vet Terry Zwigoff och Daniel Clowes, Ghost worlds regissör respektive manusförfattare. De kan inte relatera till 99 procent av mänskligheten och det kan inte huvudrollsfigurerna Enid och Rebecca heller. Cyniskt betraktar de två nyutexaminerade high school-tjejerna sin omgivning i väntan på livet. De vet precis vad de inte gillar och vad de inte vill bli, men har svårare att hitta vad de verkligen tycker om och vill ägna sig åt.
Dialogen är förträfflig, med lika mycket mening i ton och tilltal som i orden, vilket Thora Birch och Scarlett Johansson i huvudrollerna gör det mesta av.
Se Ghost world på tisdag klockan 22.30 i SVT2 och skänk Scarlett Johansson en tanke på hennes födelsedag. Det var förresten tänkt att hon skulle göra en roll i independentfilmen Thumbsucker som kommer att visas på Drakens filmfestival, men så blev det inte. Hur Kelli Garner lyckas i hennes ställe kan du se på festivalen om en dryg vecka.

Mer läsning

Annons