Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där, Pelle Berglund

från turnébolaget United Stage som föreläser om den svenska musikbranschen i Sundsvall i kväll.

Annons
Vad kommer föreläsningen att handla om?
I första delen kommer jag att prata om hur skivbolagen jobbar, vad de går efter när de signar artister och vad de inte vill höra och se. Jag berättar hur artister kan presentera sitt material på bästa sätt. I andra delen pratar jag om förlag, vad de är och vad de gör. Många artister tror att de vet allt om branschen men i själva verket har de ingen aning. Jag kommer även att prata om turnébolag och hur vi jobbar.
Ni tar också emot demoband i samband med föreläsningen. Hur kan ni hjälpa unga, hoppfulla musiker?
De kan åtminstone få en bedömning av hur deras demo är gjord. När man spelar in en demo vet man ju inte riktigt hur man ska göra. Jag berättar mer om hur man kan göra, vad man ska tänka på.
Har ni hittat några nya stjärnor tack vare föreläsningarna?
Kanske inte just genom demos... Många tror att vi inte lyssnar på särskilt många demos, men det gör vi. Vi hittade till exempel The Ark och Mando Diao. Skivbolag lever ju på att hitta ny musik, även om de har olika sätt att hitta den på.
Hur får man skivkontrakt?
Det jag berättar om på min föreläsning är 10 andra sätt att få skivkontrakt än att skicka in en demo. Kanske en promille av alla artister får skivkontrakt på det sättet. Jag kommer också att ge exempel på artister som lyckats på de här andra sätten.
Finns det en framtid inom skivbolagsindustrin eller kommer internet och den digitala tekniken att ta över?
Jag tror att skivbolaget kommer att stanna. Däremot har de inte hängt med i utvecklingen. Men nu med den nya lagen som kommer så tror jag att nedladdningarna kommer att minska igen.

Mer läsning

Annons