Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallman: Intelligent design är artificiell

Intelligent design är artificiell

Annons
Har ni hört om den senaste flugan? Den kallas för \"intelligent design\" (ID), och går ut på att något riktigt smart där uppe i det blå har skapat människorna. Eftersom vi är så unika så skulle evolutionsteorin alltså vara falsk.
Påhittet om ID kommer från kristna amerikaner, men de är väldigt noga med att inte säga att de menar Gud. Vilket de förstås gör, men det blir ju så besvärliga följdfrågor då. Vem är denna figur som gjort oss i så fall? Shiva, Zeus, Allah eller Jesus farsa?
Varför inte Oden? Själv vill jag slå ett slag för denna eftersatta grupp, vi som bekänner oss till asatron. Tänk bara på nornorna som spinner livstrådar åt fem miljarder människor, och så är det nästan ingen som tror på dem. Så otacksamt!
Nej, jag skojar förstås.
Så här är det ju: utomjordingar satte oss på den här planeten, ungefär som när engelsmännen deporterade kriminella och efterblivna till fängelsekolonier i Australien. Människan var ett ruttet ägg som de inte ville ha hemma hos sig, så de skickade ner oss till jorden och där fick vi sköta oss själva.
Nej, nu ljuger jag. Alla vet ju att tomten är far till alla barnen. Ho-ho-ho!
Som synes kan man skoja länge om ID, men de som tror på det skämtar inte. De vill att lärarna ska undervisa om ID på biologilektionerna. Att det inte finns minsta lilla fakta som styrker deras skapelseteori bekymrar dem inte.
Jag tycker ideologin låter som artificiell intelligens. Det vill säga onaturlig och konstlad.
Visst finns det luckor i Darwinismen, men hur ska man då förklara idén att oskulden Maria födde Jesus? Provrörsbefruktning?
Nej, kom med nåt som är i närheten av att kunna bevisas så ska jag fundera på saken. Till dess hör ID hemma på religionstimmarna, tillsammans med annan folktro och mumbojumbo.

Nåt som däremot är lätt att bevisa är att det finns en hel del att göra i Sundsvall i höst. Ikväll är det spännande premiär för musikalen Camping, Galenskaparna fortsätter gästspela i höst (recension här intill) och imorgon sker den första av tre stand-up-kvällar på casinot.
I okt/nov uppträder ett gäng pålitliga stötar som Jerry Williams, Owe Thörnqvist, Jan Malmsjö och inte minst Bill Wyman. Några unga damer dyker också upp, bland annat Eva Dahlgren, Nanne Grönvall och Charlotte Perelli.
Själv tänker jag se Kristet utseende, Hägga på Pipelines onsdagskafé, Lars Bygdén, Viktoria Tolstoy, Nationalteatern och Bounce. Fan, det är ju rätt bra grejer ju. Och i Sundsvall dessutom.
Om bara Debaser blir verklighet, då kan vi definitivt säga \"Sundsvall är inte dött, det rör ju på sig!\"

Tre andra saker som rör på sig i helgen:

Se: Dag Vag i Söderhamn. (Gubbarna kommer inte längre norrut i höst, så åk söderut i afton för en skön dos transkontinental rockreggae)
Lyssna: Kristina Lugn & E.S.T. Jag vill aldrig mer vara ful och ensam (Valiumdrottningen och jazztrion har gjort en skiva ihop. Årets märkligaste samarbete?)
Läs: Carl Barks samlade verk Band 1-3 (Sammanlagt 30 band ska ges ut med ALLA serier av den geniale Kalle Anka-tecknaren)

Mer läsning

Annons