Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halvtrödd pippi på världskrig

Filmstaden: Valiant och de fjäderlätta hjältarna Regi: Gary Chapman Svenska röster: Gustaf Skarsgård, Johan Ulveson, Jonas Malmsjö, Sharon Dyall, med flera

Annons
Valiant är en småvuxen duva som drömmer om att bära meddelanden över Engelska kanalen under andra världskriget. När de brittiska brevduvorna en efter en blir tillfångatagna av en ondskefull nazistfalk får han chansen. Tillsammans med en skitig storstadsfågel söker Valiant värvning, genomgår sedvanlig hårdträning och ger sig av på ett synnerligen ickeoriginellt äventyr.
Av alla teman för animerade barnfilmer måste världskrig vara ett av de märkligaste. Där finns inga naturliga sätt att skapa igenkänning hos den unga publiken, som till exempel myror (Ett småkryps liv), leksaker (Toy story) eller sagofigurer (Shrek). Manusförfattarna lyckas inte åstadkomma mer än halvtrötta fågelrelaterade lustigheter och dratta-på-ändan-humor för barnen. Resten är krigshistoria i en pippiform som inte tilltalar någon vuxen.
Det är däremot lätt att bli tilltalad av listan över skådespelare som gör rösterna i det brittiska originalet. Där finns bland andra Ewan McGregor, Ricky Gervais, Jim Broadbent, John Cleese och John Hurt. Den dubbade versionen, med röster av bland andra Gustaf Skarsgård, Johan Ulveson och Jonas Malmsjö, är inte lika upphetsande.

Mer läsning

Annons