Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hammerfall slår tillbaka

/
  • Nästan fyra veckor efter Hammerfalls succéspelning på Sweden Rock är det dags för Sundsvall att möta de 1980-talskära hårdrockarna. Sångaren Joacim Cans lovar att inte spara på krutet.

Efter åtta år har Hammerfall äntligen börjat få respekt. Men det har kostat. — När du får ett ölglas i ansiktet och tvingas bli ihopsydd undrar du om det verkligen är värt allt, säger sångaren Joacim Cans.

Annons
Titeln på Hammerfalls femte platta talade sitt tydliga språk. Göteborgarna hade ledsnat. Trötta på glåpord, smutskastning och att till och med bli utsatta för fysiskt våld för sin musik.
Stundtals har det varit jävligt jobbigt. Okej att man får verbala attacker, men när folk ger sig på en rent fysiskt börjar man undra. Det är ju bara musik för guds skull. Om du inte gillar det vi gör så finns det väl tillräckligt mycket annat där ute som du kanske tycker bättre om, säger Hammerfalls frontman Joacim Cans.
Med mer attityd i låtarna och mer aggressivitet i sången har Chapter V Unbent, unbowed, unbroken blivit lite av en revansch. Plötsligt verkar folk ta bandet på allvar.
Vi har inte sålt mer av nya skivan men det känns som om vi har fått mer respekt. Och det har öppnats nya dörrar som att till exempel vara med på Nyhetsmorgon.
En annan dörr som har öppnats är den till melodifestivalen. Åtminstone har den ställts på glänt. I våras firade schlagertävlingen 50 år med ett stort jippo på Cirkus i Stockholm. En rad svenska artister gjorde egna tolkningar av sina favoriter och Hammerfall uppträdde med en cover på Roger Pontares När vindarna viskar mitt namn.
Ännu mer bränsle för Hammerfalls belackare.
Jag trodde att vi skulle få äta upp det väldigt länge. Men vi har bara få positiv respons på den grejen. Jag tror att det beror på att vi gjorde det på vårat sätt och att vi fick med oss Pontare, säger Joacim Cans.
Speciellt en ivrig man från Skara verkade gilla vad han såg.
Bert Karlsson var den första som ställde sig upp och applåderade efter framträdandet. Han tyckte det var skitkul. Efteråt tjatade han säkert en halvtimme om att vi borde vara med i melodifestivalen nästa år. Jag fick förklara att gränsen gick där, säger Joacim Cans och skrattar.
Med nya skivan i bagaget började Hammerfall turnera. Först i Japan och sedan åkte de ett helt varv runt jorden på tio spelningar. Däribland hann bandet med sitt första besök i Sydamerika.
En speciell upplevelse enligt Joacim Cans.
Det var riktigt bökigt, sena spelningar och tidiga flyg. Man sov i snitt fyra timmar per natt. Men det är väldigt tacksamt att spela där. De brinner så för sina band och 500 personer i publiken kan låta som 2 000.
Sommaren har Göteborgsbandet vigt åt festivaler, varav en hel del svenska. Sedan ger sig Hammerfall iväg till USA igen och efter en nästan två månader lång semester väntar en ny Europaturné, då med finska Stratovarius.
Tufft schema. Och tufft för familjelivet.
Det är ett vågspel. Jag har en dotter på 20 månader hemma så det klart att det är kämpigt att ligga borta. Samtidigt, när jag är hemma så är jag verkligen hemma. Men det är så otroligt skilda roller och det kan vara väldigt svårt att anpassa sig.

Hur reagerar man på det?
Med frustration och rastlöshet. När man står mitt i skiten och inte har sovit ordentligt på flera veckor kan man plötsligt få en flashback; fan, förra veckan kom personalen med roomservice-mat till mig i en svit i São Paulo. Och nu står jag här och diskar upp efter middagen och måste byta blöjor. Det är så skilda världar att det kommer som en käftsmäll ibland. Men det är så för alla.
Men just nu är det rockstjärnelivet som gäller för Joacim Cans och de andra i bandet. I kväll gör de återbesök på Gatufesten.
Det känns jättekul att spela i Sundsvall igen. Men det är lite synd att vi har hamnat på den där mindre scenen igen. Jag har inget emot att spela på en liten scen men förra gången blev det kaos. Arrangörerna ser nog fortfarande hårdrocken som lite obskyr, men den är mainstream i dag. Det är det här folk vill ha.
Men oavsett scen lovar Joacim Cans ordentlig underhållning. Och rejält med pyroteknik.
Hammerfall eldar upp en stor del av gaget.
Normalt kostar ett gig runt 30 000 kronor men på festival blir det runt 20 000. Vi hade kunnat få en jävligt skön semester om vi lagt ihop pengarna från alla spelningar vi gjort. Men det handlar inte om det, utan att bandet ska presenteras på rätt sätt, säger Joacim Cans.
Och med det uttalandet råder det inga tvivel om vilket av årets band som gör en E-type.
Därmed är varningen utfärdad.

Mer läsning

Annons