Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han gör film om sin barndomshjälte

Annons
Den skotske regissören Mick Davis stora barndomshjälte var en försupen, italiensk konstnär som dog ung i skuggan av Picasso. Nu skildrar Davis hans liv i filmen "Modigliani", med Andy Garcia i huvudrollen.


- Några av 1900-talets största genier drack på samma bar i Paris. Där satt Modigliani, Picasso, Soutine, Jean Cocteau, Diego Rivera... och det bara fortsätter. De här killarna var sin tids rockstjärnor. De levde på gränsen och levde upp till klichéer om sprit, droger och sex. Sedan gick de upp på morgonen och målade mästerverk. Det är precis som Jim Morrison och Jimi Hendrix, säger Mick Davis.

Få personer levde så väl upp till konstnärsmyten som Amedeo Modigliani. Sjuk i tbc sedan barndomen levde han ett självförbrännade liv i Paris konstnärskvarter, okänd utanför sin egen krets och ständigt utfattig. Tillsammans med överklassflickan Jeanne Hébuterne fick han en dotter innan sjukdom, alkohol och droger tog hans liv 1920, 35 år gammal. Två dagar efter begravningen tog Jeanne livet av sig själv och sitt ofödda barn genom att hoppa från ett fönster.

- När jag var liten var jag mycket sjuk i astma och min pappa brukade ge mig en massa böcker. En av dem handlade om Modigliani. Det berättade om hur han led av tbc och inte hade mycket till barndom, att han alltid tecknade och målade. Jag tänkte "den här killen är ju jag", säger Mick Davis och tillägger:

- Genom åren blev det en besatthet. Jag samlade all information jag kunde innan jag var redo att skriva manuset, för tolv år sedan.

Det var inte förrän Andy Garcia hoppade på projektet som Hollywoods plånböcker öppnades. Garcia gör en febrig Modigliani, någonstans mitt emellan spelevink och självhatare och många kliv från Vinnie Mancini i "Gudfadern 3".

- Jag har alltid haft en mycket tydlig bild i huvudet av hur Modigliani ska se ut, vad han ska ha på sig, hur han ska röra sig. När jag kom till inspelningsplatsen första dagen vågade jag knappt titta på Andy. Jag visste att han skulle ha på sig kostymen och hatten som jag hade haft i mitt huvud så många år. Så kom han gående mot mig - i motljus - och mitt hjärta exploderade. Jag sade "jag har honom" och efter det var resten enkelt.

I filmen förekommer mängder av målningar av tidens storheter. Många av dem härmar bara konstnärernas stil men en hel del är direkta kopior av existerande verk. Att det är kriminellt att kopiera konstverk störde inte Mick Davis nämnvärt.

- Jag begick ett brott - släng mig i fängelse. Men jag var tvungen. Många av tavlorna kommer ur min fantasi, särskilt de i tävlingen. Men det ligger tavlor lite här och där som är kopior. Jag hade några väldigt begåvande unga rumänska konstnärer som gjorde nästan 70 målningar åt mig. Så vi blundar och hoppas på det bästa.

- Jag har ett 40-tal av tavlorna i mitt hem i Los Angeles. Jag gav bort många av dem till skådespelaren men resten får jag väl slänga upp dem på väggarna. Jag tror att de skulle dra in en massa pengar på Ebay.

Mick Davis älskade att teckna och måla som barn och hans talang erkändes tidigt. Som tolvåring fick han resa till London och representera sitt Skottland på en utställning på London Art College. Men ett trauma satte stopp för en eventuell konstnärskarriär.

- Jag kom hem i triumf och kyrkan som jag var korgosse i bad mig att måla den sista måltiden på kyrkväggen. Och jag ritade den så dåligt och så oproportionellt att jag fick sparken som korgosse - jag måste ha varit den förste. Efter det målade jag aldrig igen. Det var då jag började skriva.

Mick Davis är född i Glasgow men sedan 18 år tillbaka bor han i Los Angeles. Han har skrivit mer än 70 manus (bland annat till svenska filmen "Den osynlige" som han nu skriver en amerikansk version av) men gör med "Modigliani" sin andra film som regissör - den första var "The match" med Pierce Brosnan.

Nu arbetar han med en mängd projekt, inklusive filmatiseringen av Hemingways sista roman, "Edens lustgård", och den övernaturliga thrillern "The 36". Drömmen är att färdigställda en trilogi med filmer som han brinner för. "Modigliani" var först ut, nu väntar en biografisk film om kompositören och violinisten Niccolo Paganini och en filmatisering av Oscar Wildes roman "Dorian Grays porträtt".

- Manuset till "Dorian Gray" är klart och Ryan Phillippe har varit knuten till projektet i tre år. Han kommer att bli en fantastisk Dorian Gray. Andy Garcia ska spela hans nemesis. Så rollistan finns, det gäller bara att få tid att göra den, säger han.

Hur skulle du beskriva dig själv som regissör?

- En historieberättare. Jag älskar historier och skådespelare, och den fantastiska processen att föra samman en massa talangfulla människor och få dem att tro på ens dröm. Stora ledare som Napoleon och Alexander hade arméer som gjorde allt för dem eftersom de fick dem att älska och tro på sin ledare. Som en regissör måste man göra samma sak, man måste få dem att känna att de är lika viktiga för filmen som regissören. Då kan de dö för en. (PM)


Fakta/Mick Davis

Fullständigt namn: Michael Brooks Davis

Född: "Någon gång under 1900-talet" i Glasgow.

Bor: Los Angeles.

Familj: Mamma, pappa, syster och två barn i Sverige, Sebastian (6) och Natasha (9).

I cd-spelaren: Oasis nya ("spår tre och nio är helt fantastiska").

Senast lästa bok: En biografi om Charles Dickens.

Favoritfilm: "Gudfadern".

Hjälte: "Min pappa. Han tillbringade mycket tid i fängelse men när han släpptes ut gick han och köpte böcker till mig. Han hamrade in tanken om att utbildning är allt. När jag var svårt sjuk i astma slängde han alla mediciner och sa ´åt helvete med det här, antingen blir du frisk eller så dör du´ och så fick han mig att springa varje kväll tills jag fick hälsan tillbaka."

Aktuell: Med filmen "Modigliani" som har svensk biopremiär den 1 juli.

Mer läsning

Annons