Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han öppnar Garbos eget bildarkiv

Annons
I hans barndom var Greta Garbo den spännande släktingen som kom på besök då och då. När hon dog tog Scott Reisfield hand om hennes privata fotoarkiv. Nu visar han upp bilderna Garbo var mest stolt över i en fotobok och en utställning.

Redan under sin storhetstid som skådespelerska på 30-talet betraktades Greta Garbo som själva definitionen på skönhet. Hollywoods mest hyllade porträttfotografer, som Cecil Beaton, Edward Steichen, Clarence Sinclair Bull och Ruth Harriet Louise, älskade att fotografera den svenska filmstjärnan som alltid blev så bra på bild.

-- Greta Garbo tyckte om fotografierna och samlande dem noggrant i kartonger. En del av bilderna är de vackraste jag har sett av henne. Kopiorna är av makalös kvalitet, säger Scott Reisfield, dotterson till Greta Garbos bror Sven.

Sven Gustafsson flyttade efter sin yngre syster från Sverige till USA 1938. Han gifte sig och fick dottern Gray, Scott Reisfields mor. När Scott Reisfield växte upp på 60-talet kom "faster Kata", som Garbo kallades i familjen, regelbundet på besök. Hon kom särskilt bra överens med sin brorsdotter Gray, som följde med henne på många resor.

Det dröjde innan Scott Reisfield förstod att hans udda och roliga släkting var en av filmhistoriens största stjärnor. Privat talade hon inte mycket om sin filmkarriär. Mot slutet av sitt liv lämnade hon kartonger med sitt bildarkiv i Scott Reisfields familjehem. Där låg de fram till efter Garbos död. De flesta bilderna i boken är filmstjärneporträtt, men här finns också bilder på Garbo och hennes familj privat som tidigare aldrig visats offentligt.

- Greta Garbo var tillbakadragen och gjorde allt för att undvika publicitet. Men hon var stolt över sin karriär och vi tror inte att hon skulle ha haft något emot att hennes bilder visas upp såhär, nu när hon inte längre behöver lida för publiciteten, säger Scott Reisfield.

Vad tror du är hemligheten bakom Greta Garbos skönhet?

- Många människor är vackra, men på bilderna av Greta Garbo känner du att här finns en människa som tänker. Hon är mer än bara det vackra ansiktet, säger Scott Reisfield.

Han är till vardags företagare som säljer produkter till hästar. En anledning till att han skrivit biografin i boken är att han vill rätta till fel som familjen tycker återkommit i bok efter bok. Ett av dem är det amerikanska missförståndet att det var filmbolaget MGM som skapade Garbo från grunden.

- Hon var en ung skådespelerska men hade kommit långt i karriären när hon kom till USA. Det förstår inte amerikanerna, säger Scott Reisfield, som gjorde en researchresa till Stockholm innan han skrev boken.

"Garbo - porträtt ur hennes privata samling" ges ut lagom till Garbos hundraårsjubileum den 18 september. På lördag öppnas en utställning i New York med bilderna och boken släpps på flera håll i världen. (PM)

Mer läsning

Annons