Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här kommer tv-krönikan

Annons
Här kommer tv-krönikan.
Bildförslag Renee Nyberg, Bokomslag "High Fidelity", Martin Timell.
/Elin Fagerström
 
 
 

Mina känslor för direktsända tv-galor är blandade. I måndags delades tv-priset Kristallen ut i en direktsänd tillställning från Stockholm. Ett pris och en gala gemensam för SVT, TV3, TV4 och Kanal 5. Priset var nytt. Konceptet har vi sett förut. De klassiska tv-galorna brukar ju följa samma mönster. Och visst är det kul att se vilka som vinner, bli irriterad över folkets röster, juryns utslag och att se minerna på dem som inte vann. Men varför dessa programledarpar? Jag har gnällt förut, nu gör jag det igen.

 

Kvällen inleds av Kattis Ahlström och Robert Aschberg. De smågnabbas som ett kärt gammalt par. Han säger något tokigt om henne. Hon sätter honom på plats. Små resonemang med inövade skämt som inte sitter. Så tjafsar de på där på scenen, i dessa stela ordväxlingar, men alltid med ett leende på läpparna. Det är sällan som publiken skrattar. Så varför hålla kvar vid ett koncept som inte tycks fungera. Varför måste de alltid vara två?

 

Med Kristallen tas ett litet steg från mallen när man låter programledarparen alternera. Det tackar jag för. Att sitta en hel kväll och se Kattis Ahlström och Robert Aschberg försöka få till det vill jag inte vara med om. Inte heller vill jag sitta där och lida när Martin Timell gång på gång drar sina inövade skämt och ingen skrattar. Ingen. Det är bara jag som sitter där hemma i tv-soffan och stödskrattar lite grand, hoppas att Martin ska känna stödet genom rutan. Det är långt ifrån underhållning.

 

Men Kristallen är inte bara underhållning. Kristallen ger plats för både folk och jury. Och med juryns pris till Åke Ortmark och till Evin Rubar, tar galan ett kliv uppåt. Med strålkastarna riktade mot journalistik som gör skillnad, och bort från parenteser som Réene Nyberg. Hennes storhet som programledare har helt gått mig förbi. Men så fick hon ju inget pris heller.   

 

När Kristallen ger pris till det bästa inom tv-branschen ägnar sig Folktoppen i SVT åt att göra lättsmält tv-underhållning av gammal skåpmat. Mycket ekonomiskt av SVT, att återanvända gamla givna succéer. Konstigt nog fungerar det. Trots att det är triss i programledare i Folktoppen. För det kul det är att göra listor, önskelistor, att-göra-listor och prioriteringslistor. Som killen i High Fidelity av Nick Hornby, i boken som senare blev film. Man kan göra listor av allt. Gå in få Folktoppens sida på www.svt.se så får du se. Rent nonsens, och ändå är det så barnsligt kul

 

 

Måste jag se nästa vecka:

1. Desperate Housewives

2. Stina om Nancy Dell`Olio

3. Lost

4. Uppdrag Granskning

5. Folktoppen

 

Tänker jag inte se:

1.Sveriges värsta
2.Pussel
3.Ordjakten
4.TV3
5.Jeopardy

   

 

Elin Fagerström

Mer läsning

Annons