Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hard-Fi väckte liv i sömnig håla

Annons
De brittiska småstadskillarna i Hard-Fi gör låtar om onda bankomater, den snyggaste tjejen i byn och trista arbetsveckor som slutar i trista helgfyllor. Allt ackompanjerat av en fullmatad jukebox av influenser.


Hard-Fi kommer från Staines, orten som hamnade på kartan när komikern Sacha Baron Cohen lät sin figur Ali G härstamma därifrån. Staines är en av Londons sömnigare kranskommuner och att göra den till hem för en storkäftad wannabe-gangsta var ett humordrag i "Monty Python"-klass. För sångaren Richard Archer var staden avgörande för bildandet av Hard-Fi.

- Där finns ingenting att göra. Det finns inga konsertlokaler eller replokaler. Tills nyligen fanns det ingen bokhandel eller skivaffär. Man måste skapa sin egen underhållning - vi ställde upp skivtallrikar i en bar och spelade skivor för våra kompisar. Och då spelade vi vad som helst, Ramones och Sam Cooke, Run DMC och Soft Cell.

Efter några år som dj drog Archer ihop några kompisar och bildade Hard-Fi. Deras sound har jämförts med såväl Clash och Specials som Donna Summer och Daft Punk - trots att kvartetten består av sångare, gitarrist, basist och trummis vill de undvika ett klassiskt rocksound.

- Det finns en brittisk tradition att ta ett sound och blanda det med något annat, låta det krocka och skapa något nytt, säger Richard Archer. Stones gjorde det med blues, Clash med reggae, Dexys med soul, New Order med elektronisk musik och tidig house. Happy Mondays var ett rockband som spelade dansmusik. I USA är allt i uppdelat i små fack men i Storbritannien influeras alla av varandra. När det finns så mycket bra musik, varför begränsa sig?

Bandet spelade in den första versionen av debutskivan "Stars of CCTV" själva och var förberedda på en karriär som indieband. Men amerikanska majorbolag fick nys om skivan och ringde till sina brittiska dotterbolag.

- En kille från en av de största skivbolagen i England sade "det lät som om det var många olika genrer" - och han menade att det var något dåligt! Och den amerikanske killen sade "har du någonsin lyssnat på en Clashskiva? Sajna dem för fan!". Men vi skulle naturligtvis aldrig skriva på för en sådan idiot, säger Richard Archer.

"Stars of CCTV" har fått övervägande god kritik i brittisk press och nominerats till det prestigefulla Mercurypriset, tillsammans med band som Kaiser Chiefs, Bloc Party och Antony and the Johnsons (som slutligen tog hem priset). Vid sidan av sitt eklektiska sound har Stainesbandet fått mycket uppmärksamhet för sina raka texter, om livet i en liten stad där (nästan) ingenting händer.

- När vi gjorde den här skivan fanns det ingen som skriver låtar som sade något om våra liv. Det lät snarare som sjätteklassarpoesi, och sånt fick jag nog av i sjätteklass. Så vi försökte skriva om våra liv, om det som vi känner till och det som händer runt omkring oss. Saker som berörde oss, säger Richard Archer och fortsätter:

- Folk hånade oss först och sade "Hard-Fi, de skriver om att inte ha några pengar, om att hata sitt jobb, om att bli kära, om att få sitt hjärta krossat, om att vilja fly från den tråkiga staden man bor i - de är så simpla". Men så kom en massa människor som sa "Men jag gillar vad de skriver, de pratar om mitt liv, om vad som händer i min stad". Och de har bara blivit fler och fler.

Titeln "Stars of CCTV" anspelar på de övervakningssystem (closed circuit television) som blir allt vanligare i det brittiska offentliga rummet. I titellåten använder Richard Archer begreppet för att driva med kändishysteri och dokusåpastjärnor. Vem behöver förnedra sig på det sättet när vi alla är med i tv ständigt?

- Kamerorna finns överallt, i varje gathörn, varje bar, varje skola. Om man går genom London blir man filmad 800 gånger om dagen. Vi blir tillsagda att det är för att ge oss säkerhet och frihet men jag känner mig mer som en labbråtta. Vi ville ta det till en abstrakt nivå - alla är en stjärna i CCTV. (PM)


Fakta/Hard-Fi

Bildades: 2002 i Staines utanför London.

Medlemmar: Richard Archer (sång och gitarr), Steve Kemp (trummor), Kai Stephens (bas) och Ross Phillips (gitarr).

Fem viktiga skivor: Massive Attack: "Blue Lines", Clash: "London calling", Rolling Stones: "Exile on Main Street", Lee "Scratch" Perry: "Arkology" och valfri samling med 60-talssoul.

Aktuella: Med debutalbumet "Stars of CCTV".

---

"I scratch a living, it ain´t easy you know it´s a drag

I´m always paying never making, but you can´t look back

I´ll wonder if I´ll ever get to where I want to be

Better believe it, I´m working for the cash machine."

Ur "Cash machine" från "Stars of CCTV".

Mer läsning

Annons