Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård kritik mot Designåret

Annons
Snart har fem månader av Designåret 2005 i de nordiska länderna passerat och nu kritiseras framför allt den svenska satsningen hårt av många av de inblandade. Arkitekturtidskriften Forum har intervjuat ett antal personer som är berörda av Designåret som uttrycker sitt missnöje.

- Vi borde hellre visa två världsartister än ett par tusen projekt där det mesta är försumbart, säger designkonsulten Christian Springfeldt till Forum.

Den svenska kalendern innehåller redan omkring 1 200 programpunkter. Varje vecka tillkommer det 25 nya, så innan årets slut kommer den troligen att rymma omkring 2 000 olika projekt.

Den svenska regeringens satsning anses också vara mycket snål jämfört med de övriga ländernas. Hittills har Sverige satsat 12 miljoner statliga kronor medan den finska regeringen satsat det fyrdubbla. Det danska designåret får beröm för att man där har koncentrerat sig på spjutspetsprojekt som påkostade utställningar, stora internationella konferenser och stipendier i miljonklassen. (PM)

Mer läsning

Annons