Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård och hårig festivalsommar

Annons
Prisa Djävulen.
Hårdrocken räddar de svenska festivalerna.
Med över en vecka kvar till Hultsfred kan Rockparty konstatera att de 27 500 biljetterna redan är slutsålda. Finito. Och det är knappast för att årets besökare känner en manisk iver att fira Hultsfreds tjugonde musikdrabbning som så många har valt att lägga en väldig dryg tusenlapp på Smålandsbesöket.
Nej, anledningen är så klart att Rockparty har sett till att festivalen invaderas av hårdrock, brutal metal och ultratung rock. Med Slayer, System Of A Down, Slipknot, Marilyn Manson och Nine Inch Nails på Hawaiiscenen är det inte svårt att räkna ut varför Hultsfred 2005 redan är en succé.
Helgens Sweden Rock ska vi knappt prata om. Den renodlade hårdrockskolossen har varit utsåld i månader och ledningen väntar åter igen besökare från drygt 30 olika länder. Allt för band som Mötley Crüe, Accept, Motörhead och Anthrax.
Metal säljer helt enkelt. Fortfarande. För det är knappast någon nyhet att hårdrocksfansen är mer trogna än din morsas sankt bernard-hund. Skillnaden är att deras lojalitet märks mer numera.
Med en musikbransch i gungning där en grodsignal till mobilen toppar singellistan och en tysk liten krokodil fungerar bra som underhållning är det nämligen inte lätt att arrangera festival. Snarare totalt oberäkneligt.
Förra året räckte det usla junivädret för att skaka Sveriges största. Andra sveptes med av bara farten; Arvika drömbokade Kraftwerk, byggde ut området rejält och slutade ändå med ett fiasko som höll på att ta livet av festivalen.
Då är det desto tryggare att ha långhåriga och svartklädda hårdrocksälskare som besökare. Människor som fortfarande lever för musiken. Som ser sitt favoritband i programmet, köper biljett och åker på festivalen. Om det sen ösregnar när Tom Araya skriker Raining blood över Hulingen skiter de fullständigt i. Slayer står på scen. Punkt slut. Med det räddar metal-fansen det föråldrade festivalkonceptet. Åtminstone den här sommaren.
Så vad märker vi av hårdrockinvasionen här hemma?
Rätt gissat. Gatufesten har som vanligt få tentakler i det rådande musikklimatet. Visst kommer Hammerfalls schlagermetall att locka nya Maiden-generationen till torget, och Hellacopters axlar Backyards fana från förra året.
Grovt generaliserande och slarvigt kan man möjligen också kasta in The Kristet Utseende i hårdmetallfacket. Men då är Gatufesten å andra sidan enda festivalen i Sverige som inte tydligt skryter med bokningen på hemsidan, utan gömmer punksuputernas comeback på festens minsta scen.
Ursäkta, men The Kristet Utseende är ett av festivalsommarens största samtalsämnen och inte ett lovande lokalt demoband. Den missbedömningen äventyrar inte bara säkerheten på festivalen, den avslöjar också Gatufestens ointresse att rida på hårdrocksvågen.
Men se upp, det hårda är det nya folkliga.

Mer läsning

Annons