Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Harmoniskt Cardigans vill inte vara duktiga

/
  • På Super extra gravity har bandet åter jobbat med sin gamle producent Tore Johansson.
  • Inspelningen av den nya skivan Super extra gravity gav gruppen en insikt i hur det är att ha ett vardagsliv fyllt av rutiner.

Cardigans vill varken göra uppror eller vara för duktiga. Nu är bandet tillbaka med nya albumet Super extra gravity och nya insikter om tillvaron utanför popstjärnelivet.

Annons
Tre femtedelar av Cardigans slår sig småpratande ner i varsin Chesterfieldfåtölj på skivbolagskontoret i Stockholm. Nina Persson, Magnus Sveningsson och Lasse Johansson utstrålar ett städat lugn och ger ytterligare näring till bilden av Cardigans som snälla ocn vanliga.
Betraktar man Nina Perssons framspottade kommandon och vilda mikrofonsnurr i videon till första singeln I need some fine wine and you, you need to be nicer undrar man om det är ett försök att rebella mot den här bilden. Deras egen beskrivning av sitt senaste album som \"stökigt och obstinat\" pekar också i den riktningen. Men trion i fåtöljerna håller inte med.
Jag tror inte att vi gjort det på grund av någon bild som finns av oss. Vi kom direkt från förra turnén och var nära en skiva vi fortfarande tyckte mycket om. Så vi trodde nog att vi skulle göra en fortsättning på den den plattan. Men det gick bara några dagar i studion innan vi märkte att den började peka åt ett annat håll. Man får inte vara för duktig, man får inte bli Toto, säger Nina Persson.
Cardigans förra platta, den mjuka och altcountryfärgade Long gone before daylight, blev en stor succé i Sverige men sålde sämre utomlands. I en intervju nyligen sade Nina Persson att bandet lyssnat mer på vad fansen önskade sig inför arbetet med det nya albumet och att fler band borde erkänna för sig själva att de tänker kommersiellt. Nina Persson står fortfarande för uttalandet, men vill ändå tona ner det.
Det blev nästan lite för mycket tyngd på det. Däremot granskade vi oss själva: När hade vi roligast och vad har varit mest nyskapande av det vi har gjort?
Är det viktigt för er att vara framgångsrika försäljningsmässigt?
För varje skiva vi släpper är vi redo att nå världsdominans. Men hade vi velat garantera försäljning så hade vi gjort julskivor och det har vi inte gjort. Det är viktigt att det står något annat än bara en försäljningssiffra på gravstenen när vi lägger ner, säger hon.
Att kalla Super extra gravity ett stökigt album är definitivt en överdrift. Men för att vara snälla Cardigans är det ovanligt spretigt. Nina Perssons tidigare naivt sockersöta röst har blivit mer ärrad och vågar sig på nya utflykter i ett sound som är mer upphackat än tidigare.
Själva inspelningen skedde dock under strikta former. Alla var på plats i studion varje dag mellan 9 och 18, med avbrott för lunch klockan 13. Varje dag skulle två låtar färdigställas. Med ett schema där man alternerade mellan tolv arbetsdagar och åtta dagars ledighet, gavs det plötsligt utrymme för nya upplevelser.
Det var jätteskönt! Ingenting vi gör kan egentligen rutinläggas så det var skönt att ha en period när det var så. Plötsligt kunde man bestämma saker, man kunde planera med vänner, boka tvättider. Man visste vad man hade framför sig. Man kom hem och kunde träffa sin familj på kvällen så som folk gör, säger Nina Persson.
Överlag får man intrycket av ett band som funnit en sorts harmoni. Innan Long gone before daylight spelades in fick de däremot jobba hårt för att över huvud taget kunna fortsätta som band. Gamla konflikter togs upp till ytan och reddes upp. Resultatet blev en platta där alla medverkade mer aktivt än någonsin tidigare. Det är ett arbetssätt de har försökt behålla idag.
Tidigare kunde jag känna att om jag hade en idé och ändå skulle bli nedröstad, då kunde jag skita i det eftersom jag inte ville bli vald sist som när man spelade brännboll på gympan. Det där tycker jag vi har brutit nu. Nu kräver alla sin plats. Det innebär inte att man får igenom alla sina idéer, men man kryper inte in i sitt skal som en liten rädd sköldpadda heller, säger Magnus Sveningsson.
Hur underhåller ni det ni uppnått så att ni undviker att hamna i de problem ni hade förut?
Det känns som att vi beredde en mark den gången, så vi måste inte tänka på det så mycket. Det sker ganska automatiskt. Ingen blir sårad av att få nej idag. Det finns inga skelett i skåpen som man kan insinuera om. Det är inte så sårbart längre, säger Nina Persson.
Samtidigt som det har blivit mer seriöst och lättare att arbeta, har det blivit mindre dramatiskt. Det är aldrig några känsliga lägen, säger Lasse Johansson och får medhåll av Magnus Sveningsson.
Det har hänt att jag gått ifrån studion och varit arg, men då behöver jag bara tid för mig själv och sova på saken. Och sedan är det faktiskt coolt dagen efter. Det handlar bara om att acceptera att vissa dagar är sådana. (PM)

Fakta Cardigans:

Medlemmar: Nina Persson (sång), Peter Svensson (gitarr), Magnus Sveningsson (bas), Bengt Lagerberg (trummor) och Lars-Olof Johansson (Keyboard).
Diskografi: Emmerdale (1994), Life (1995), First band on the moon (1996), Gran Turismo (1998) och Long gone before daylight (2004).
Aktuella: Med nya albumet Super extra gravity som direkt gick upp som etta på skivtoppen. I början av nästa år hoppas de kunna ge sig ut på en turné.

Mer läsning

Annons