Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härö gör film om tvångssteriliseringen

Annons
Han har gjort filmer om mobbing och krigsbarn. Nu sätter den finlandssvenske regissören och Bergmanpristagaren Klaus Härö tänderna i ännu ett tungt ämne - de svenska tvångssteriliseringarna.


Filmen ska han göra tillsammans med manusförfattaren Kjell Sundstedt som även skrev Härös debutfilm "Elina - som om jag inte fanns". Sundstedt har hämtat inspiration i sin egen släkt där flera personer blev offer för den svenska steriliseringspolitiken under 30-, 40- och 50-talen, då människor med handikapp eller sociala problem steriliserades.

- Han har berättat om väldigt dramatiska händelser där släktingar kommit in på hem och blivit steriliserade och fått ett väldigt tufft liv, men också om släktingar som lyckats rymma. Och för att de lyckades rymma så finns han i dag. För att de inte blev steriliserade så får han gå och sitta och dricka kaffe och njuta av vårsolen, säger Klaus Härö.

Filmen kommer inte att bli ett historiskt dokument utan en berättelse om en flicka som kommer in på ett arbetshem, märker att något är fel och måste kämpa för att ta sig därifrån innan hon blir steriliserad.

- Det är en historia om en tjej som får lära sig ta ansvar, lära sig att kämpa för sig själv och dem som hon bryr sig om, säger Klaus Härö.

Arbetet med filmen är i ett tidigt skede men redan den 4 november är det premiär för Härös andra film efter den Bergmanprisbelönade "Elina". "Den bästa av mödrar" handlar om den finske pojken Ero som skickas som krigsbarn till Sverige men hamnar i ett nytt krig - det mellan hans fosterföräldrar. Huvudrollen spelas av finskspråkige Topi Majaniemi och de svenska föräldrarna av Maria Lundqvist och Michael Nyqvist.

- Hemma i Finland har det funnits så mycket annat att tala om efter kriget - det var krigsinvalider och krigsänkor och man har alltid sagt till barnen "ni ska vara tysta, ni har ingenting att klaga över - du har en fin kostym och runda kinder och du ska vara glad". Det finns ett mycket öppnare samtal om det här i Sverige, det finns alltid någon som säger "hos vår granne bodde det en Pekka eller en Liisa".

- Varför väljer du så allvarliga ämnen till dina filmer?

- Jag bryr mig om saker och jag blir väldigt arg när jag ser orättvisor. Jag har inga ambitioner och ingen förmåga att ta i allt jag ser men det finns saker som tar tag i mig och som fastnar och får mig att tänka "så här ska det inte vara". Och har det berört mig kanske det kan beröra andra. (PM)

Mer läsning

Annons