Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Harpo gör svensk comeback

Det är 30 år sedan han blev en stjärna med jättehitten Moviestar och 15 år sedan förra plattan. Vid 55 års ålder är Harpo tillbaka med ett nytt popalbum på svenska.

Annons
Skivan Jan Harpo Svensson \'05 släpps den 16 mars. Det är en samling låtar som beskriver den gamla popstjärnans nuvarande liv. Där finns en sång om barndomen i Stockholm, en om kärleken till kvinnan han varit gift med i 35 år, en om det ljuva lantlivet han lever på hästgården Vickyby i Halland.
Jag har skrivit låtar på både svenska och engelska i flera år. Jag fick en extra kick en dag när jag lyssnade på gamla kassettband jag spelade in som tonåring och skrev snabbt ett par låtar till. Plötsligt insåg jag att jag hade låtar nog för att göra ett nytt album, säger Jan Harpo Svensson.
Trots att han äger en hästgård och tränar travhästar och dessutom är aktiv som bildkonstnär och har haft flera utställningar är artistyrket fortfarande Harpos främsta inkomstkälla. Men ett nytt svenskt album gör varken från eller till. Det är 70-talslåtarna som ställer maten på bordet.
I Tyskland har han en högst levande karriär. Varje år gör han 30-40 spelningar på turnéer tillsammans med gamla 70-talsfavoriter som Smokie, Suzie Quattro och Leo Sayer. Konserterna lockar inte sällan en publik på över 10 000. Men de största intäkterna kommer från radiospelningarna av de gamla låtarna.
Nyligen fick jag för första gången pengar från Indien, säger han.
Främsta anledningen att spela in Jan Harpo Svensson \'05 var i stället själva studioarbetet. Han samlade ihop ett gäng musiker och tillsammans med Martin Hansen, som bland annat producerat Peter LeMarc, gick han in i studion.
Jag har alltid älskat att spela in skivor. Det är det roligaste med att vara musiker. Men nu när skivan är gjord börjar man ju undra hur publiken ska ta emot den och om det skulle funka att spela låtarna live.
Någon Sverigeturné är inte spikad, men Harpo utesluter det inte. Han har lite svårt att hinna med livet som bonde bredvid turnélivet. Det blir hans fru som får ta hand om gården när han är borta.
Gillar publiken den nya skivan är det troligt att en engelskspråkig skiva väntar härnäst.
Jag har redan materialet klart, men det är en dyrare produktion. Det är lågmälda låtar som kräver ganska avancerade pålägg av stråkar. (PM)

Fakta: Jan Harpo Svensson

Ålder: 55
Bor: I lägenhet i Stockholm och på hästgård i Halmstadtrakten i Halland.
Familj: Fru sedan 35 år.
Yrken: Musiker, konstnär och bonde (med 12 travhästar och 70 får på gården).
Karriär: Slog igenom 1975 med låten Moviestar som blev etta på listorna över tio länder. Harpo hade även hittar med låtar som Honolulu, Sayonara och Horoscope. 1980 sparkades han av en av sina travhästar och skadades svårt. Han miste bland annat synen på ett öga och förlorade smaken. Större delen av 80-talet var han borta från artistkarriären.
Aktuell: Med albumet Jan Harpo Svensson \'05. Den närmaste tiden har han också ett 20-tal konserter inbokade i Tyskland med andra 70-talsstjärnor.

Mer läsning

Annons